Verlichtingstip | DE WOONKAMER

Alles over verlichting in de woonkamer
Bron: darlingmagazine.com
Een grote, veel gebruikte ruimte zoals de woonkamer heeft goede verlichting nodig. Eten bij de eettafel, of er je krantje lezen, hangen op de bank of er een uiltje knappen, een goed boek in je favoriete stoel of je sleutels zoeken. Voor al deze acties heb je licht nodig. Maar naast al deze acties moet de woonkamer ook gewoon gezellig zijn en het schilderij van je oma, de prachtige foto van de kids of die kekke poster moeten ook in de spotlight. Dus licht in de woonkamer is veeleisend en moet zeer flexibel zijn. Hoog tijd voor een verlichtingstip dus!

Basisverlichting in de woonkamer

Basisverlichting in de woonkamer
Bron: homease.nl & pinimg.com
Heb jij dat ook? Weer je sleutels op één of andere mysterieuze plek neergelegd? Of ben je de afstandsbediening kwijt? Dat wordt zoeken! En daarvoor heb je goede basisverlichting nodig. In de meeste gevallen kies je dan voor een plafondlamp met een goede lichtopbrengst. Meerdere inbouwspots of opbouwspots tellen ook bij de basisverlichting. Mooi is als je ze kunt dimmen. Zacht licht tijdens een romantisch avondje saampjes film kijken op de bank, maar mocht je dan je linker schoen zoeken of alles even willen poetsen kun je ze voluit aanzetten!

Opbouwspots

Erg mooi, maar wel zichtbaar. Met meerdere exemplaren geeft dit echter een prachtig ritme. Dit moet bij de bouw of een verbouwing op tijd bekend zijn. Een duidelijke reden voor een goed lichtplan dus. Hier enkele mooie voorbeelden.
12700044 08451675

Inbouwspots

In het plafond, dus een rustig beeld. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Voor dit soort armaturen is het dus van belang dat u voor de bouw/verbouwing al goed nadenkt over een lichtplan. Hier enkele mooie voorbeelden.
19771286 - Inbouwspot aluminium vierkant verstelbaar  12700022 - Inbouwspot led grijs  19771285 - Inbouwspot aluminium rond verstelbaar

Plafonnières & plafondspots

Uiteraard kunt u ook kiezen voor de oude vertrouwde plafonnière of plafondspot!
08451695 08451172

Zien wat de pot schaft; verlichting boven de eettafel

zien wat de pot schaft; verlichting boven de eettafel
Bron: showhome.nl & weekdaycarnival.blogspot.com
Meestal het eerste waar je aan denkt bij verlichting in de woonkamer zijn hanglampen boven de eettafel. Van groot belang hierbij is het model van je eettafel, de hoogte van de ruimte en de stijl van het interieur. Verlichting boven de eettafel is een goede plek voor een statement. Maar waar moeten lampen in de eethoek aan voldoen?

Meten is weten; een lijstje met belangrijke maten

Hoe hoog moet mijn lamp hangen? Hoe breed mag een hanglamp zijn? Veel gevraagd, dus de belangrijkste eisen duidelijk op een rijtje.

  • De onderkant van de lamp moet gemiddeld 70 cm boven de eettafel hangen (afhankelijk van het model)
  • In de lengte moet er aan beide zijden minimaal 30 cm tafelblad overblijven (tafel van 180 cm lang, lamp breedte maximaal 120 cm)
  • Dimbaar, alleen dan is een eettafel multifunctioneel!

Twijfel je over de maat van de lamp neem dan een krant en knip de vorm van de lamp op de juiste maat eruit. Met de krant boven de tafel krijg je direct een gevoel van de verhoudingen.

Welke lamp boven de ronde eettafel

Aan de ronde tafel is het altijd gezellig. Je kan iedereen aankijken en met iedereen kletsen. Ronde tafels zijn er ook in verschillende maten, maar vragen altijd om één lamp in het midden. Hieronder enkele mooie voorbeelden van lampen voor boven de ronde eettafel.
02820068  Zwarte hanglamp industrie - helder glas 06131909 - Brons-bruine hanglamp met gaatjes
Uiteraard is er geen enkele regel zonder uitzondering, dus ook hier is een andere optie mogelijk. Je kunt namelijk kiezen voor meerdere kleine lampen. Dit oogt als één grote lamp, maar speelser.
12210773 - glazen hanglamp berdina groen  12210426 - Trendy zwart marmeren pendel-hanglamp 20100040 - draad-hanglamp-zwart-hoogte-verschillend

Ovaal, de nieuwe trend in eettafels

Ovaal is de beste vorm voor een tafelblad. De lengte van een lange tafel, de gezelligheid van een ronde tafel en ziet er super uit, al het goede zonder de minpunten. Geen wonder dat de ovalen tafel aan terrein wint in de wereld van het interieur. Lastiger bij een ovalen tafel is de verlichting. Omdat de tafel bij de punten smaller wordt zal je met grotere lampen al gauw tegen de lamp lopen. De oplossing is een lamp met meerdere kleine lampen naast elkaar, of een aantal losse kleine lampen.
20100056  12480185 - grote 8-lichts hanglamp met helder glas 23220027

Vierkante eettafels en de bijpassende hanglampen

Vierkante eettafel is iets wat je meestal ziet bij kleinbehuisden (meer daarover lees je in ons blog) Maar ze zijn er ook groter, met 8 of 12 zitplekken. Voor verlichting boven de vierkante tafel gelden dezelfde regels al boven de ronde tafel. De vierkante tafel, zeker in een groot formaat oogt robuuster en heeft een grotere hanglamp nodig om de balans terug te brengen. Hier volgen een aantal mooie opties voor grotere vierkante eettafels. Welke kies jij boven de keukentafel?
12210047 - light living hanglamp adora oud zilver  19870019 12700094

De standaard rechthoek; de mooiste hanglampen

De meest voorkomende vorm is de lange rechthoekige keukentafel. Boven deze vorm past bijna elke lamp. Smalle lange lampen, grotere 2-lichts balken, losse lampen, alles kan.
12480070  12480034 - grote eettafel hanglamp zwart balk 12480074

Een sfeervolle zithoek? Het geheim is goede sfeerverlichting

Een sfeervolle zithoek? Het geheim is goede verlichting
Bron: designsponge.com & archzine.fr
Dat klinkt heel gemakkelijk, maar zit niet zo eenvoudig in elkaar. Het geheim zit in de combinatie van verschillende soorten licht (direct, indirect en/of accent) verschillende soorten armaturen (staande lamp, vloerspot, wandlamp, tafellamp, hanglamp) Kortom in het vinden van de perfecte balans met de juiste speelsheid. Zo creëer je sfeervolle lichteilandjes. Elke zithoek is uniek, ieder heeft zijn eigen woonwensen en zijn eigen smaak. Dus zal iedereen het evenwicht op een ander punt vinden. Wanneer je je woonwensen op een rijtje hebt kun je de verschillende armaturen gaan kiezen. Je kunt kiezen voor de rust van verlichting uit 1 serie, maar er is zoveel verkrijgbaar dat je ook zelf een interessante combinatie kunt maken zodat het speels blijft en niet te braaf overkomt.

Verlichting in de zithoek kan op veel verschillende plekken. Een hanglamp boven de salontafel, wandlampen aan de muur, , een tafellamp op het dressoir, een vloerlamp of plafondverlichting. De juiste balans zorgt voor een gezellige huiskamer. De juiste verlichting is verkrijgbaar in veel verschillende stijlen. Lampen voor de moderne huiskamer, het industriele interieur of voor de landelijke zithoek. We laten je graag een kleine greep uit onze grote collectie zien. inspiratie genoeg!

Lezen in je luie stoel; kies een leeslamp

Om een goed boek te lezen hoef je niet de hele zithoek vol in de schijnwerpers te zetten. Met 1 leeslamp bij uw favoriete fauteuil kunt u heerlijk onderuit zakken terwijl uw huisgenoten ongestoord hun eigen ding doen. Voor leeslampen zijn verschillende opties. Een vloerlamp, een uplighter met lees arm of een tafellamp op een bijzettafeltje. Zo zit je heerlijk in je luie stoel met je voeten op de salontafel en je neus in een goed boek.
09250715  06131845 - staande vloerlamp led 2 lichts zwart 08451754 - 3-licht dimbare vloerlamp LED zwart

12210254  02820021 - industriele tafel bureaulamp betonlook 19771381

De kunst van het uitlichten; lampen voor de kunstcollectie

Wandlampen of spotjes zijn de moeite waard wanneer je kunst aan de muur of op het dressoir hebt. Of het nou een landelijk schilderij, een mooie foto of de eerste tekening van je kleindochter is (dat lijkt toch al op moderne kunst). Het spotje maakt er een eyecatcher van. 
12480171 - moderne plafondspot zwart verstelbaar  08451694 08451552

Breng diepte in je woonkamer met wandlampen

Meer sfeer in de woonkamer creëer je door te zorgen voor 'eilanden' van licht. Een manier om een dergelijk 'eiland' te maken is met behulp van wandlampen. Sfeerverlichting aan de wand. Het grootste pluspunt van wandlampen is echter de extra diepte die je krijgt in je woonkamer. Daarnaast oogt je woonkamer ook hoger door strategisch geplaatste wandlampen met indirect licht. Wandlampen worden soms geleverd zonder snoer, deze modellen sluit je aan op een lichtpunt in de wand. Het voordeel hiervan is dat er geen snoer zichtbaar is en alle aandacht naar de lamp gaat, het geeft rust in de zithoek. Heeft u of wilt u dit niet, dan kunt u kiezen voor een wandlamp met snoer.
20100066 12700010 02820036

12480007 12480030 12700106

Verlichting voor de keuken

Dit is weer een heel ander hoofdstuk. Keukenverlichting moet aan heel andere eisen voldoen. Lees er meer over in onze verlichtingstip: de keuken

Verlichting te duur? Portemonnee leeg?

Er is heel veel verkrijgbaar. In onze showroom hebben wij 9000 verschillende armaturen staan! In alle prijsklassen, duurder, maar ook goedkoper. Om te bewijzen dat een mooi verlichte woonkamer niet duur hoeft te zijn hebben we in elke woonstijl de woonkamer van verlichting voorzien met een budget van EUR 300,- Lees er meer over in onze verlichtingstip: sfeervolle verlichting voor elk budget.

Meer lezen?

>> Wil je meer inspiratie of nog meer tips? Dat kan! wij hebben tips verzameld voor allerlei verschillende ruimtes. Lees hier snel verder!
>> Alles over hoe hoog je lamp moet hangen in je eethoek vind je hier.
>> Verlichting boven het kookeiland vraag speciale aandacht. Lees er hier alles over.