Verlichtingstip | DE KEUKEN

verlichtingstips: KEUKEN

Door een bepaald soort lampen te kiezen in een ruimte wordt direct de sfeer bepaald. Niet voor niets is de juiste verlichting, volgens binnenhuisarchitecten, het belangrijkste aspect om sfeer te bepalen in een ruimte. Bekijk ook onze verlichtingstip" Kookeiland Verlichting ".

Deze verlichtingstip staat in het teken van de keuken

Goede verlichting is onmisbaar in de keuken. In de eerste plaats is de keuken een plek waar gewerkt wordt, vaak met scherp gereedschap en hete voorwerpen. Om ongelukken te voorkomen is het hebben van goede en voldoende keukenverlichting noodzakelijk. Met daglicht werkt u het prettigst, maar niet iedere keuken kan daar in voldoende mate over beschikken. Naast de perfecte werkverlichting is ook de sfeer in de keuken belangrijk, want in een gezellige keuken is het lekker koken. Met goede sfeerverlichting ontstaat er een aangename plek waar iedere sterrenchef jaloers op zal zijn. Ook zal sfeervolle verlichting van de keuken een ontmoetingsplaats maken.

Bij keukenverlichting is het verstandig om op een aantal punten te letten. Een goed lichtplan zorgt voor goede werkverlichting en een aangename sfeer. Welke soorten verlichting onderscheiden we ? 

  • Basisverlichting
  • Werkverlichting
  • Sfeerverlichting
  • optie: Accentverlichting

Basisverlichting in de keuken

verlichtingstips: KEUKEN

De basisverlichting bestaat meestal uit een lichtpunt die centraal geplaatst word en waarmee de gehele ruimte verlicht word om je een direct en duidelijk overzicht te geven van de keuken. Dit word vaak gebruikt wanneer men niet lang in de keuken hoeft te zijn. Inbouwspots, opbouwspots of traditionele verlichtingsarmaturen zijn hier bijzonder geschikt voor. Met een aansluiting kiest u het best voor een armatuur met meerdere richtbare spots.


verlichtingstips: KEUKEN21500014verlichtingstips: KEUKEN


verlichtingstips: KEUKEN 12480061 verlichtingstips: KEUKEN

 


verlichtingstips: KEUKEN 19771379 02820068

 


verlichtingstips: KEUKEN 12480032 verlichtingstips: KEUKEN


verlichtingstips: KEUKEN verlichtingstips: KEUKEN verlichtingstips: KEUKEN

Werkverlichting in de keuken

verlichtingstips: KEUKEN

Door bij de werkoppervlakken zoals het aanrecht en fornuis de lichtbron recht boven de werkplek te plaatsen, voorkomt u vermoeide ogen en schaduwvorming op het werkblad. Deze verlichting kan goed onder hangkasten geplaatst worden of aan het plafond. Monteer deze zodat het licht niet in uw ogen, maar op het blad schijnt. Met het oog op vocht (stoom) en vet is het verstandig om te kiezen voor een afgeschermde lichtbron met diffuus licht.  Tl-buizen zijn hier zeer geschikt voor. Ook halogeen verlichting werkt goed. Zorg dan wel voor voldoende wattage zodat u goed werklicht heeft. Verstelbare spots is een andere mogelijkheid, die ruimtelijk gezien een speels accent geven aan de keuken.


verlichtingstips: KEUKEN verlichtingstips: KEUKEN verlichtingstips: KEUKEN

Sfeerverlichting in de keuken

Aan basis- en werkverlichting heeft u in de keuken voldoende om goed te kunnen werken. Maar doordat de keuken steeds vaker als verlengde van de woonkamer wordt gezien neemt het belang van sfeerverlichting toe. Door te kiezen voor dimbare en indirecte verlichting kunt u op een eenvoudige en goedkope manier sfeer brengen. Met een gericht spotje een mooi voorwerp belichten of door de binnenkant van de een vitrinekast te verlichten creëert u ook een mooie sfeerverlichting.


12700001 12700009 verlichtingstips: KEUKEN


09250711 03080005 19771096

Verlichting boven de eettafel

verlichtingstips: KEUKEN

Lekker eten en goed gezelschap aan tafel zijn de basis van veel mooie herinneringen, of het nou voor de familie of een romantisch diner is. Grote tafels vragen om een lamp in het midden en langere armaturen, bijvoorbeeld een groep hanglampen boven een lange rechthoekige tafel. Bij ronde tafels past ronde verlichting het beste. Voor een goede spreiding van het licht en om vervelend licht te voorkomen, moet de lamp ongeveer 70 cm boven de tafel komen. U kunt de lamp natuurlijk ook hoger hangen, maar dat ligt aan het formaat van de tafel en stijl die u heeft. Een aanrader is het gebruik van een dimmer. Hiermee heeft u volledige controle over de hoeveelheid licht boven de tafel en kunt u een speels effect krijgen. Daarbij kan de sterkte aangepast worden voor de verschillende acties die u uitvoert aan de tafel. Verlichting boven de eettafel is de ideale gelegenheid om voor design te kiezen. Kies een lamp die past bij uw stijl die er zowel 'uit' als 'aan' goed uit ziet.


19870003 12210047 12210132

verlichtingstips: KEUKEN 09250661 0613171402471020 12500025 verlichtingstips: KEUKEN

Nog enkele tips

  • Door met verlichtingsarmaturen te werken die 360º richtbaar zijn, kunt u de keuken makkelijk uitlichten ongeacht de positie van het lichtpunt.
  • Kies voor makkelijk te reinigen verlichting, doordat u kookt kan er vrij snel een laag vuil komen op de armaturen. Armaturen waarbij de lamp afgesloten is door een glazen plaat zijn makkelijk te reinigen.
  • Als u de schakelaars van verschillende lichtkringen bij elkaar plaatst, voorkomt u onnodig geloop bij het verlaten van de keuken.
  • Met hoge plafonds brengt u meer sfeer door te kiezen voor een opvallende hanglamp boven de keukentafel of aanrecht. Verschillende kleine hanglampen kunnen ook zorgen voor een verrassend geheel.