De mooiste lampen boven een kookeiland

alles over lampen boven het kookeiland

Veel hedendaagse keukens zijn voorzien van een prachtig kookeiland. Een design kookeiland vraagt wel om specifieke verlichting, als er geen afzuigkap met verlichting aanwezig is. Want tegenwoordig zie je steeds meer afzuiging die netjes is verwerkt in de kookplaat. Dus in het geval van een flinke afzuigkap met verlichting ben je al een eind op weg. Maar als het keukeneiland wat forser is heb je al snel wat meer licht nodig. In het laatste geval moet je er voor zorgen dat je kookeiland van genoeg licht wordt voorzien.

Het is namelijk erg vervelend wanneer de keuken ’s avonds een donkere en sombere ruimte blijkt te zijn. En de lamp, op het enige lichtpunt, er voor zorgt dat je in je eigen schaduw staat te werken. Jammer! Want met de juiste verlichting ziet je keuken er geheel anders uit, zowel praktisch als sfeervol. Verlichting voor boven een keukeneiland vraagt dus om meer aandacht dan bijvoorbeeld een eettafel hanglamp. Wij zetten in deze verlichtingstip het kookeiland in het spotlicht, lees je mee?

Lampen boven het kookeiland; de basics

Het is belangrijk om de juiste verlichting voor jouw design kookeiland te kiezen. Met verlichting bepaal je mede de sfeer in je keuken. Geef je de voorkeur aan klassiek of romantisch of ga je voor strak en modern? Ben je op zoek naar keukenlampen welke best aanwezig mogen zijn, of ga je liever voor lampen die minder aanwezig zijn en de ruimte enkel van licht voorzien. Het is in ieder geval van belang dat je niet staat te werken voor het licht. Voorkom dus dat je tussen het aanrecht en het lichtpunt staat te werken. Je staat dan waarschijnlijk in je eigen schaduw en de kans dat je in je vingers snijdt is dan zeer groot! Kies om die reden verlichting voor boven het werkblad of aanrecht.

Inbouwspots, opbouwspots

Inbouwspots of opbouwspots kan je vrijwel altijd kwijt. Spots maken de keuken ruimtelijker en een groot voordeel is dat je kunt kiezen uit lichtbronnen met verschillende stralingshoeken. Dit geeft een mooi effect op het werkblad waardoor het kookeiland alle aandacht krijgt. Wij bieden een ruim assortiment aan design inbouwspots en design opbouwspots, welke geschikt zijn voor diverse interieurstijlen en waarmee je elke hoek van de keuken op de juiste manier kan uitlichten.

De hoogte van een hanglamp boven het kookeiland

Hoewel wij meestal inbouw- of opbouwpots aanraden boven een kookeiland is een fraaie hanglamp ook een goede optie. Kies dan vooral niet voor te grote hanglampen, grote lampen maken de keuken optisch kleiner dan deze in werkelijkheid is. En dat is zonde van de met zorg uitgezochte keuken.

Zorg ervoor dat je onder de lampen door kunt kijken. Hang de lampen dus op minimaal 175 cm vanaf de grond, en indien je langer bent nog wat hoger. Heb je niet al te hoge plafonds in huis? Kies dan liever toch voor (opbouw) spots.

Praktische verlichting boven het keukeneiland

 In de keuken wordt uiteraard gekookt, dit zorgt voor vette lucht en vuil. Een lamp boven het kookeiland moet dus eenvoudig schoon te maken zijn. Kies dus liever niet voor een stoffen kap of een kristallen kroonluchter, maar voor een lamp welke snel schoon te maken is. Zoals een industriële opbouwspot of een kleine hanglamp van glas of metaal. Dit voorkomt frustratie, want er zijn echt leukere dingen te bedenken.

Sfeervolle lampen boven het kookeiland

Boven het kookeiland heb je ander licht, en vooral meer licht nodig dan bijvoorbeeld in de woonkamer. Belangrijk is echter dat je onthoudt dat de verlichting boven het eiland niet alleen functioneel is, maar ook als sfeerlicht moet kunnen dienen. Hiermee voorkom je dat je keuken te fel verlicht is wanneer je ’s avonds gezellig een wijntje wil drinken aan het bargedeelte van je kookeiland, of aan de keukentafel. Kies dus altijd voor dimbare lampen met een bijpassende dimmer of kies voor de populaire 3 standen lichtbronnen.

Kookeiland verlichting; de belangrijkste punten op een rij:

  • Zorg dat het licht gericht staat op je handen (lampen boven het kookeiland, niet in je rug)
  • Zorg voor gemakkelijk schoon te maken armaturen
  • Zorg dat je onder de lampen door kunt kijken (175 cm of hoger vanaf de vloer)
  • Zorg voor dimbare lampen of 3 standen lichtbronnen

Welke lamp boven het kookeiland?

Er zijn zeer veel mogelijkheden voor diverse interieurstijlen. Wij tonen hier een greep uit onze collectie en laten je hier voor verschillende stijlen een aantal mooie oplossingen zien.

Landelijke verlichting boven het keukeneiland

verlichtingstips: KOOKEILAND

De landelijke keuken is in heel veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, van zeer strak en modern tot bijna klassiek. Ook hier hebben wij diverse opties qua verlichting. Landelijke keukens kenmerken zich vooral door het gebruik van warme materialen en kleuren.

Kies bijvoorbeeld voor een wat strakkere plafondspot of een landelijke hanglamp van glas met hout. Natuurlijk kun je ook hier weer kiezen voor een opbouwspot. Hiermee hou je de zichtlijnen vrij en oogt de keuken en het kookeiland groter.

verlichtingstips: KOOKEILAND    tips | verlichting boven het kookeiland tips | verlichting boven het kookeiland

Hier getoond:

Moderne zwarte lampen boven het kookeiland

verlichtingstips: KOOKEILAND

Een van de meest gekozen stijlen voor een keuken met kookeiland is de moderne stijl. De strakke basis geeft ruimte aan accessoires in elke stijl. Karakteristiek aardewerk komt prachtig uit in een strakke keuken.

Zogenaamde statement lampen zijn in dit type keuken dan ook erg fraai. Zoals de leuke 'Kelly' bollen. Gaaf in combinatie met de Kelly koepels boven de eettafel. Maar ook een goed te richten opbouwspot is hier wederom een uitstekende keuze. Naast de losse pendel of opbouwspot is een strakke balk ook een mooie oplossing als verlichting boven een kookeiland. Voordeel hiervan is dat je aanrecht mooi egaal wordt uitgelicht. De hier getoonde led-balk is dimbaar en strak vormgegeven, helemaal van deze tijd dus.

tips | verlichting boven het kookeiland  tips | verlichting boven het kookeiland  kookeiland; de beste verlichting

Hier getoond:

Klassieke verlichting boven het kookeiland

verlichtingstips: KOOKEILAND

Een kookeiland in een klassiek interieur geef je karakter door middel van een oud dressoir voorzien van een nieuw werkblad. Of kies voor een neutrale kleur met een uitgesproken aanrechtblad. Maar niet alleen het kookeiland is een plek voor een statement. Met de juiste verlichting kun je een klassieke keuken nog meer klasse geven.

Zo kun je kiezen voor simpele glazen hanglampen. Deze geven veel sfeer aan de ruimte, nemen optisch weinig ruimte in en zijn redelijk gemakkelijk schoon te maken. Toch liever geen hanglamp? Kies dan voor goed te richten inbouw- of opbouwspots. Strak vormgegeven, maar door de kleur toch zeer geschikt voor boven het klassieke kookeiland.

verlichtingstips: KOOKEILAND    tips | verlichting boven het kookeiland  tips | verlichting boven het kookeiland

Hier getoond:

Industriële lamp boven het kookeiland

verlichtingstips: KOOKEILAND

Voor verlichting in de industriële keuken wordt veelal gekozen voor de kleinere modellen oude fabriekslampen. Deze zorgen voor de ruwe touch, die deze stijl kenmerkt. Voor de hygiëne is een nieuwe lamp in de oude stijl echter geen slecht idee.

Wij hebben verschillende kleine industriële hanglampen welke zeer geschikt zijn voor boven het industriële kookeiland. Naast de kleine losse hanglamp of een simpele pendel met een mooie filament lichtbron van Calex kun je ook kiezen voor een niet te grote balk.

industriële kookeiland verlichting | 01600005 | Kleine hanglamp zwart met goud accent  tips | verlichting boven het kookeiland  tips | verlichting boven het kookeiland 

Hier getoond:

Mix & match kookeilandverlichting & eettafelhanglamp

Het geeft rust wanneer je de lampen boven het kookeiland combineert met vergelijkbare verlichting boven de eettafel. Zo blijft de prachtige eettafelhanglamp de eyecatcher zonder dat de kookeilandverlichting het ondergeschoven kindje wordt.

Bij een grote eettafel past bijvoorbeeld deze prachtige 2-lichts hanglamp. Niet uit dezelfde serie, maar wel dezelfde stijl en kleur.

tips | verlichting boven het kookeiland  tips | verlichting boven het kookeiland

Hier getoond:

verlichtingstips: KOOKEILANDtips | verlichting boven het kookeiland  tips | verlichting boven het kookeiland

Hier getoond:

Kookeiland verlichting uit één serie

Natuurlijk is er niets mis met kiezen voor verlichting van dezelfde serie. Je zet zo een statement neer waarmee je je interieur persoonlijk maakt en karakter geeft.

tips | verlichting boven het kookeiland tips | verlichting boven het kookeiland tips | verlichting boven het kookeiland

Meer getoond:

Is uw eettafel niet al te groot kies dan voor dezelfde lamp maar dan meerdere exemplaren gemonteerd aan een balk. Een balk is eenvoudig te monteren en alle draden zijn meteen netjes weggewerkt.

kookeiland verlichting uit één serie kookeiland verlichting uit één serie kookeiland verlichting uit één serie

Hier getoond:

Meer lezen?

>> Verlichting boven het kookeiland moet je goed schoonmaken. Lees hier onze schoonmaaktips!
>> Meer weten over keukenverlichting? Lees snel onze verlichtingstip over de keuken.

Meer advies nodig?

Met de juiste verlichting breng je balans in je interieur, maar het kiezen van de juiste verlichting kan best lastig zijn. Naast de verlichting zul je ook rekening moeten houden waar de benodigde lichtpunten moeten komen. Een goed lichtplan is daarom essentieel! Lees hier alles over het gratis lichtadvies en vraag direct een afspraak aan.

Pinterest

Inspiratie voor nog meer mooie lampen boven het kookeiland vind je op onsPinterest bord!