Hoe hoog hang je een hanglamp boven de eettafel? » Alle tips! | Straluma

Hoe hoog hang je een hanglamp boven de tafel?

Bij veel mensen speelt het gezinsleven zich af rond de eettafel. Het is waar je gezamenlijk de maaltijden eet, waar je huiswerk maakt, waar je een wijntje drinkt of zondags je krant leest. Omdat zoveel tijd en zoveel functies rond de eettafel plaatsvinden is goede verlichting van groot belang. Nu zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden bij het kiezen en ophangen van je eettafel hanglamp. Wij zetten de ongeschreven regels voor je op papier!

Regel 1; De hoogte van de lamp

De hoogte van de lamp

Meestal wordt een eettafelhanglamp op 60 á 80 cm boven het tafelblad opgehangen. De lamp hangt, wanneer je zit, hoog genoeg om er onderdoor te kijken en hangt ongeveer op ooghoogte wanneer je staat. Dit is echter een leidraad, niet iedereen is immers even lang! Daarnaast moet het licht van de lamp natuurlijk wel het gehele tafelblad verlichten (zie regel 3)

Regel 2; welke diameter moet mijn lamp hebben?

Dit is afhankelijk van de eettafel. De vuistregel is maximaal de helft van de breedte van de tafel. Boven een ronde eettafel van 90 cm hang je dus een lamp met een maximale diameter van 45 cm. Boven een eettafel van 100 x 200 cm hang je een lamp met een maximale breedte van 50 cm. Wanneer je voor een grotere lamp kiest zul je bij het opstaan en gaan zitten je hoofd tegen de lamp stoten.

Regel 3; heel het tafelblad verlichten

Dit lijk nogal voor de hand te liggen, maar moet toch even gezegd worden. Een te kleine lamp boven een lange eettafel zorgt ervoor dat er plekken zijn waar geen licht valt. Dat leest slecht en geeft een onwelkom gevoel wanneer je op de donkere plaats zit. Dit is de reden dat boven een lange tafel een balk of meerdere lampen worden opgehangen. Het kan zijn dat je lamp iets hoger moet hangen zodat het gehele blad licht krijgt.

Regel 4; meerdere hanglampen? Hoeveel ruimte moet er tussen?

Hoeveel ruimte moet er tussen de lampen?

Het rustigst wordt het wanneer je de diameter van de lamp ook als tussenruimte overblijft. Bijvoorbeeld tussen twee koepellampen van 45 cm zit 45 cm ruimte. Op deze manier is er balans en wordt het gehele tafelblad verlicht.

Regel 5; verlichting boven de ronde tafel.

Soort zoekt soort. Daarom hang je boven een ronde tafel het liefst een ronde lamp. Op deze manier is het hele blad verlicht en geef je de tafel een mooie balans.

Belangrijke overwegingen

Niet alleen zijn het formaat van de tafel en de lamp belangrijk, maar ook de hoogte van het plafond is van belang. In een ruimte met een hoog plafond mag je een lamp iets hoger hangen. Niet te hoog, want je wil natuurlijk niet in de lichtbron kijken! Ben je de trotse bezitter van een stulpje met lage plafonds dan kies je beter niet voor grote hanglampen, maar eerder voor kleiner hanglampen van glas.

Regels flexibel interpreteren

Wij hebben ze nu op papier gezet, maar deze regels zijn niet voor niks de ongeschreven regels. Je kunt ze vrij interpreteren en je hoeft je er dan ook niet aan te houden. Er volgen geen boetes of taakstraffen. Het is echter wel zo dat, wanneer deze regels zijn toegepast, een eettafel een gevoel van balans en rust zal uitstralen. Alsof tafel en lamp een verlengstuk van elkaar zijn.

Welke lamp boven de eettafel?

Met al die regels lijkt het misschien onmogelijk nog de perfecte hanglamp te vinden. Maar niets is onmogelijk! We laten je hier een paar voorbeelden zien van zeer mooie lampen voor boven de eettafel. Want, hoewel functie belangrijk is, wil het oog ook wat. De juiste hoogte, de juiste breedte, de juiste hoeveelheid moet je zelf even nameten!

De landelijke eettafel hanglamp

Hoe hoog hang je een landelijke lamp?

Een houten hanglamp is een prachtige optie boven een landelijke eettafel. Landelijk is een stijl die makkelijk is te combineren met andere stijlen. Ga je voor stoer met industriële invloeden, kies dan een lamp van hout en staal. Liever eigentijds met moderne strakke lijnen? Ga dan voor een modernere lamp. Lieflijker en zachter wordt het wanneer je kiest voor één of meerdere stoffen kappen.

Grote industriele hanglamp korf 3-lichts  metalen hanglamp roest met grill en hout  losse lampenkap

Hier getoond:

De klassieke eettafel hanglamp

Hoe hoog hang je een klassieke lamp?

Ook binnen het klassieke interieur zie je verschillende stromingen. Het basic klassiek, het landelijk klassiek en het modern klassiek. Deze stijlmixen maken de keuze in verlichting nog groter! Kies daarom met je hart en de regels in je achterhoofd. Verlichting van glas werkt goed in het klassieke interieur.

4-Lichts eettafelhanglamp met amber glas  Klassieke hanglamp Grosseto roestbruin  Hanglamp Pearl Raindrops smokey glas

Hier getoond:

De moderne eettafel hanglamp

Hoe hoog hang je een moderne lamp?

De moderne eetkamer kenmerkt zich door de combinatie van strakke lijnen en warme elementen. Zoals de comfortabele eettafelbank en de warme koeienhuid onder de eettafel. Mooie lampen boven de eettafel in deze stijl zijn strak vormgegeven en weerspiegelen het materiaalgebruik uit de ruimte.

Grote eettafel hanglamp zwart balk Hanglamp 150cm frame speels zwartstaal 4-lichts eettafelhanglamp glas smoke

Hier getoond:

Meer lezen?

>> Kom je er zelf niet uit? Misschien is een gratis lichtplan door één van onze adviseurs een goed idee!
>> Alles over verlichting boven het kookeiland vind je hier.
>> Te veel keuze? Bekijk onze top 10 lijstjes met de beste lampen uit ons assortiment.