Hanglamp boven de eettafel, wat is de juiste grootte?

Gezellige familie diners en lekker lang na tafelen, met een croissantje en een krantje op zondag ochtend, knutselen met de kinderen of met z’n allen een spelletje spelen. Je doet het aan de eettafel. Dit is dan ook de reden dat verlichting boven de eettafel zoveel functies moet hebben. Sfeer licht, werk licht, basis licht. Het kiezen van een eettafellamp is dus heel bepalend. Maar ook best lastig. Niet alleen het kiezen van de stijl en de kleur, maar ook het formaat van de lamp is van groot belang. 
 

Hoe groot is je eettafel?

Het belangrijkste bij het kopen van een eettafelhanglamp is het formaat van je eettafel. Dat klinkt heel logisch, maar er zijn meer mensen die dit vergeten dan je zou verwachten. Aan de hand van de maat van je eettafel kun je de maximale maat van je hanglamp bepalen. 
 

Hoe groot mag mijn hanglamp?

Bij het opstaan komt je lichaam naar voren. Dit heeft te maken met balans, evenwicht en andere natuurkundige principes. Ik zal er geen ingewikkelde formules op los laten, maar het komt er op neer dat als je lamp tot de rand van de tafel komt je je hoofd stoot bij het opstaan. Om dit te voorkomen zorg je ervoor dat er 30 - 35 cm ruimte overblijft. Een lamp van 130 / 140 cm breed boven de eettafel van 200 cm past perfect
 

Hoe breed mag mijn hanglamp?

Dit is afhankelijk van de eettafel. De vuistregel is maximaal de helft van de breedte van de tafel. Boven een eettafel van 100 x 200 cm hang je een lamp met een maximale breedte van 50 cm. Boven een ronde eettafel van 90 cm hang je dus een lamp met een maximale diameter van 45 cm. Wanneer je voor een grotere lamp kiest zal de lamp gigantisch voelen! 
 

Liever een kleinere hanglamp?

Natuurlijk is een kleinere lamp geen probleem, maar kies ook niet voor te klein. Lamp en tafel moeten goed in verhouding staan. 
 
 

Belangrijke overweging

Het is geen wet en er staan geen boetes op. Het is dus niet nodig om deze ‘regels’ op te volgen. Het is alleen een leidraad voor een interieur dat in balans is. Ben je juist fan van klein, kies dan voor een kleinere lamp. Het is belangrijk dat jij je thuis voelt, dat kan alleen als je trouw bent aan je eigen smaak! 
 

Meer weten?