Lamp ophangen stappenplan Straluma

stap voor stap je lamp ophangen

Heb je onlangs een nieuwe hanglamp of plafondlamp gekocht, maar je hebt geen ervaring met het ophangen van verlichting? Of wil je een bestaande hanglamp op een  andere plaats in je interieur hangen zonder dat je daarvoor moet boren? En is het aansluiten van verlichting een mysterie voor je? Wij helpen je dan graag op weg met deze handleiding met ondersteunende foto’s . Voor het gemak hebben we ook nog deze instructievideo gemaakt.Gereedschap voor het ophangen van een lamp


Voor het ophangen van een hanglamp of plafonnière heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:
  • Kroonsteentje
  • Schroevendraaier
  • Spanningszoeker
  • Draadstriptang
  • Ladder of trapje

Stap 1 Stroom uitschakelen


 
Schakel als eerste de desbetreffende groep uit in uw meterkast. Controleer of de stroom is uitgeschakeld met behulp van een spanningzoeker. Er mag dus geen stroom meer op de zwarte draad staan. Bevestig dan de ophangbeugel, of onderkant van de plafondlamp aan het plafond. Trek de draden door de beugel of het armatuur.

Stap 2 Elektriciteitsdraden strippen 

Je kan de verlichting niet zomaar aansluiten. Je moet hiervoor eerst de elektriciteitsdraden strippen. Gebruik de draadstriptang om ongeveer 1 cm van de koperdraad bloot te leggen. Doe dit voorzichtig, want je wil niet de koperdraad beschadigen. Wanneer het mogelijk is om de geel-groene draad -de aardedraad- aan de sluiten aan de lamp, strip dan ook deze draad. Wanneer het niet mogelijk is dan hoeft u deze niet te strippen

Stap 3 Kroonsteentje aansluiten

Draai de schroefjes van het kroonsteentje los maar let op dat je de schroefjes er niet geheel uitdraait. Plaats de gestripte draden in het kroonsteentje en draai de schroefjes goed aan.

Stap 4 Stroomdraden verbinden in kroonsteentje

Plaats de stroomdraden, die uit de lamp komen, aan de andere kant in het kroonsteentje. Let op dat u de juiste kleur draad met elkaar verbindt. Verbind de zwarte of bruine draad uit de lamp met de zwarte of bruine draad uit het plafond. Verbind de blauwe draden met elkaar en sluit tot slot, indien mogelijk, ook de geel-groene aardedraad aan.

Stap 5 Testen voor definitieve bevestiging

Dit is het moment ok de lamp te testen. Schakel in de meterkast de uitgeschakelde groep weer aan en controleer of de lamp werkt. Mocht de lamp niet werken, controleer dan de draden. Kijk of er 1 of meerdere los zitten of niet goed contact maken. Let op: schakel de stroom weer uit voordat je weer aan de draden gaat werken. Ben je ervan overtuigd dat de draden goed zijn aangesloten maar de lamp doet het niet. Test dan of de lichtbron van de lamp defect is. U kunt dit eenvoudig testen in een andere lamp.

Bevestig de plafondbevestiging, of balk, van de hanglamp of plafondlamp aan het plafond. Dit kan vaak met behulp van de schroefjes welke aan de plafondbevestiging of balk aanwezig zijn. Draai de schroefjes wat losser, plaats de plafondbevestiging of balk stevig tegen het plafond en draai de schroefjes weer aan. Het wegwerken van de stroomdraden in de balk of plafondbevestiging moet netjes gebeuren. Als alles volgens het plan is verlopen ben je nu klaar met het ophangen van je lamp. Gefeliciteerd! Wij wensen u veel plezier van uw nieuwe hanglamp of plafonnière.

Hulp van Straluma nodig?

Mochten er toch problemen voordoen of wil je het ophangen van je nieuwe lamp toch liever uitbesteden? Dan kun je deze professioneel laten installeren door de medewerkers van Straluma. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Bekijk hier onze collectie hanglampen grijs en alle ronde hanglampen.