Lamp ophangen stappenplan Straluma

Heeft u onlangs een nieuwe hanglamp of plafondlamp gekocht bij Straluma, maar u heeft geen ervaring met het ophangen van lampen? Of wilt u op een andere plek in uw interieur een lamp ophangen aan het plafond, en kan deze lamp worden opgehangen zonder dat u daarvoor moet boren? Wij helpen u dan graag op weg met deze geschreven handleiding met ondersteunende afbeeldingen of onderstaande instructievideo.Benodigdheden lamp ophangen


Voor het ophangen van de betreffende lamp hebt u de volgende materialen en gereedschappen nodig:
  • Kroonsteentje
  • Schroevendraaier
  • Spanningszoeker
  • Draadstriptang
  • Ladder of trapje

Stap 1 Stroom uitschakelen


 
Schakel als eerste de desbetreffende groep uit in uw meterkast. Controleer of de stroom is uitgeschakeld met behulp van een spanningszoeker. Er mag dus geen stroom meer op de zwarte draad staan. Bevestig dan de ophangbeugel, of onderkant van de plafondlamp aan het plafond. Trek de draden door de beugel of het armatuur.

Stap 2 Elektriciteitsdraden strippen 

Strip dan de elektriciteitsdraden, de blauwe en zwarte draad of zwarte en bruine draad, totdat er ongeveer één centimeter van het koperdraad bloot komt te liggen. Wellicht is het mogelijk om de geel/groene draad, de aardedraad, te bevestigen aan het armatuur van de lamp. Als u deze niet kan bevestigen mag u deze laten hangen en moet u de draad ook niet te strippen.

Stap 3 Kroonsteentje plaatsen

Draai de schroefjes van het kroonsteentje los maar let op dat u de schroefjes er niet geheel uitdraait. Plaats de gestripte draden in het kroonsteentje en draai de schroefjes goed aan.

Stap 4 Stroomdraden plaatsen in kroonsteentje

Plaats de stroomdraden, die uit de lamp komen, aan de andere kant in het kroonsteentje. Let op dat u de juiste kleur draad met elkaar verbindt. De blauwe en zwarte draden of zwarte en bruine draden moeten tegenover elkaar geplaatst worden.

Stap 5 Testen voor definitieve bevestiging

Wanneer de draden zijn bevestigd doet u er wijs aan om de lamp te testen voordat u deze definitief aan het plafond bevestigd. Schakel de desbetreffende groep weer aan. Mocht de lamp niet werken, controleert u dan de draden of dat er één of meerdere los zitten of niet goed contact maken. Let op: schakel de stroom weer uit voordat u weer aan de draden gaat werken. Bent u ervan overtuigd dat de draden goed zijn aangesloten maar de lamp doet het niet. Check dan de lichtbron van de lamp of deze niet defect is. U kunt dit eenvoudig testen in een ander armatuur.

Bevestig de plafondbevestiging, of balk, van de hanglamp of plafondlamp aan het plafond. Dit kan vaak met behulp van de schroefjes welke aan de plafondbevestiging of balk aanwezig zijn. Draait u de schroefjes wat losser, plaats de plafondbevestiging of balk stevig tegen het plafond en draai de schroefjes weer aan. U moet er wel op letten dat alle stroomdraden netjes onder de balk of het plafondbevestiging zijn weggewerkt. En als alles volgens het plan is verlopen bent u nu klaar met het ophangen van uw lamp. Wij wensen u veel plezier van uw nieuwe lamp.

Hulp van Straluma nodig?

Mochten er toch problemen voordoen of wilt u het ophangen van uw nieuwe lamp toch liever uitbesteden? Dan kunt u deze professioneel laten installeren door de medewerkers van Straluma. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met onze klantenservice.