Dimmer aansluiten? Het complete stappenplan | Straluma

Hoe sluit ik een dimmer aan?
Een LED dimmer aansluiten? Veel LED lichtbronnen zijn dimbaar en dus ideaal om de juiste sfeer in huis te bepalen. En het bespaart je ook nog eens energie.
Voor dimbare LED lichtbronnen heb je een LED dimmer nodig. Een snelle zoekopdracht in Google levert een enorme hoeveelheid aan schematische-
en moeilijk te begrijpen weergaves op. Maar in dit artikel lees je hoe je de inbouw LED dimmer eenvoudig zelf aan kan sluiten.

LED dimmer met fase aansnijding of fase afsnijding?

dimmer aansluiten
Feitelijk zijn er twee type LED dimmers te verkrijgen: de fase aansnijding- en de fase afsnijding dimmer. Maar wat is het verschil tussen fase aansnijding en fase afsnijding?
De fase aansnijding hakt de eerste helft van een halve sinusgolf af. En een fase afsnijd-dimmer hakt het laatste gedeelte van de halve sinusgolf af. Wellicht denk je nu wat moet ik hiermee?
Maar deze informatie is bepalend voor het type dimmer je nodig hebt. In het algemeen werken de meeste LED lichtbronnen, zo’n 90 %, op een fase afsnijding dimmer.

Maar controleer altijd eerst de verpakking van een LED lichtbron om te zien welk soort dimmer je moet gebruiken. Gebruik geen conventionele dimmer voor LED lichtbronnen! Naar alle waarschijnlijkheid gaan de lichtbronnen knipperen, zoemen en kunnen zelfs stuk gaan. Dit type dimmer is alleen geschikt voor de ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen.

Soorten dimmers

Soorten dimmers
Er zijn verschillende soorten dimmers voor verschillende typen lampen te verkrijgen, van gloeilamp tot ledlamp, van hanglamp tot tafellamp. Het is dan ook van groot belang dat je de juiste dimmer kiest voor jouw betreffende lamp. Allereerst is het belangrijk om te weten of je een led-lichtbron of een conventionele gloeilamp wil gaan dimmen. En de volgende vraag is dan wat voor soort lamp je dimbaar wil gaan maken. Want voor een vloerlamp is er een speciale vloerdimmer verkrijgbaar, voor een tafellamp is er een snoerdimmer te verkrijgen en voor de eettafelhanglampen bieden wij een zogenaamde muurdimmer.

De vloerdimmer

Deze wordt aan het snoer van de vloerlamp gezet en vervangt de huidige schakelaar. Meestal zijn deze met de voet te bedienen wat wel zo gemakkelijk is. Bijkomend voordeel is dat dit type vloerdimmer eenvoudig is te installeren.

De snoerdimmer

Een mooie oplossing voor tafellampen en wandlampen is de snoerdimmer. Deze is verkrijgbaar voor de gloeilamp of voor de hedendaagse led-lichtbron. Dit type dimmer vervangt de huidige schakelaar en deze is ook eenvoudig aan te sluiten. 

 

De muurdimmer

De muurdimmer dient ter vervanging van de muurschakelaar. Een prachtige oplossing voor de eettafellamp, maar de installatie hiervan lijkt wat ingewikkelder. Het vervangen van de schakelaar en het plaatsten van de dimmer is echter niet zo moeilijk als dat het lijkt.

Is de lamp of lichtbron dimbaar?

Het klinkt misschien een beetje overbodig, maar de allerbelangrijkste vraag bij de keuze van de juiste dimmer is: ‘is de lamp of lichtbron dimbaar?’ De lamp moet dimbaar zijn, maar mag niet voorzien zijn van een ingebouwde dimmer! Je kunt een lamp namelijk niet van 2 dimmers voorzien, dat gaat immers altijd mis. Tevens is een niet dimbare- lichtbron gewoon nooit te dimmen. Je dient dus te beschikken over een dimbare lichtbron. Let er dus op dat bij de lamp het volgende vermeld staat: ‘dimbaar: ja, exclusief dimmer’.

Het schema; de details

Zoals al eerder vermeld krijg je bij het zoeken in Google een veelvoud van ingewikkelde schema’s te zien. De vaak lastig ogende, onbegrijpelijke schema’s zijn wel erg belangrijk. Om het wat begrijpelijker te maken leggen we een paar dingen uit. Zo zijn de schema’s geen abracadabra meer en kun je straks elke willekeurige dimmer op de juiste wijze aansluiten. Het schema is een tekening van de elektrische installatie. Dit klinkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. De lijnen moeten de draden voorstellen. De dimmer heeft meerdere ingangen, voor de fase draad en voor de schakeldraad. Bij elke ingang staat een icoontje. Zo weet je precies welke draad waar in moet!
         

lamp

dimmer draad

fase draad

nul draad

aarde draad

         

 
Het aansluiten | stappenplan

Stap 1 | Zet de stroom af

Dit klinkt misschien nogal vanzelfsprekend, maar zorg er dus altijd als eerste voor dat de elektriciteit tijdens het installeren van de dimmer is uitgeschakeld. Safety first dus!

Stap 2 | Verwijder het afdekraam van de schakelaar

Dit kun je doen door eerst de schakelknop met de hand of voorzichtig met een schroevendraaier los te wrikken. Het raampje komt daarna vanzelf los.

Stap 3 | De dimmer aansluiten volgens het schema

De dimmer wordt met 2 draden aangesloten; de stroomdraad (bruin) en de schakeldraad (zwart). De manier waarop de draden moeten worden vastgezet verschilt per dimmermerk. Soms zijn er schroefjes en soms zijn er klemmetjes. Plaats bruine draad in de opening bij -L- en de zwarte draad in de opening bij -sinus (golfje) met pijl-. 

Stap 4 | plaats de dimmer in de inbouwdoos in de wand

Schuif de dimmer en de draden terug in de inbouwdoos in de muur. Doe het voorzichtig en zorg dat alle draden netjes in de inbouwdoos zitten.

Stap 5 | Dimbaarheid afstellen en zekering

Schakel de stroom weer in en druk op de knop van de dimmer om te kijken of deze het daadwerkelijk doet. Zo ja? Dan kan je op de dimmer de minimale lichtsterkte af gaan stellen.
Draai het kleine zwarte afstelknopje op de dimmer, met een kleine schroevendraaier, geheel naar links en draai deze dan langzaam weer terug naar rechts totdat het licht net niet meer knippert. Deze instelmogelijkheid is niet op elke dimmer aanwezig. Dus heb je deze mogelijkheid niet, ga dan direct door naar stap 6.
Sommige dimmers zijn ook voorzien van een zekering. Een kapotte zekering is veelal de reden dat een dimmer stuk is. De zekering in een dimmer is waarschijnlijk door een te hoge stroom doorgebrand waardoor de lamp niet meer gedimd kan worden. Plaats dan een nieuwe zekering in de dimmer. Let wel op het juiste type zekering! Dit staat vaak op de zekering zelf op het metalen uiteinde. Indien de dimmer dan nog niet werkt, dan is de dimmer echt kapot en dient deze vervangen te worden door een nieuw exemplaar.

Stap 6 | Plaats het afdekraam en de dimmerknop op de dimmer

Monteer tot slot het afdekmateriaal op de dimmer. Nu is de klus klaar, veel plezier met het dimmen van de verlichting!

De kleuren van de bedrading?

De regenboog aan kleuren kan best wat verwarrend overkomen. Hierbij de kleuren op een rij, zo weet je precies de betekenis van de gekleurde bedrading.
  • Blauw:   dit is de nuldraad – De stroomafvoer. Niet aan de dimmer aansluiten. 
  • Bruin:   De fasedraad – de stroomtoevoer – deze moet aan de dimmer worden aangesloten.
  • Zwart: De schakeldraad – stroom doorvoer – deze moet aan de dimmer worden aangesloten.
  • Geel/groen:   dit is de aardedraad – Ook deze sluit je niet op de dimmer aan.
De oude kleuren
  • RoodDit is de oude kleur voor de nuldraad. Niet aan de dimmer aansluiten.
  • Grijs dit was vroeger de kleur van de aardedraad – Ook deze sluit je niet op de dimmer aan.
  • GroenDit is tegenwoordig de bruine draad – de stroomtoevoer.

Problemen?

Heb je meer gekleurde draden en lukt het niet om de dimmer aan te sluiten, raadpleeg dan een elektricien of een installateur. Veiligheid staat immers altijd voorop.

Toch te ingewikkeld? Liever geen elektrische klussen?

Is deze klus toch niet geheel jouw ding? Geeft niets, er zijn nog andere oplossingen voor dezelfde sfeer zonder rechterhanden!

Stekkerdimmer

Stekkerdimmer
Dit is als ware een stekkerdoos met een ingebouwde dimmer welke geschikt is voor 1 stekker. Gewoon plug en dim! Deze oplossing is echter niet geschikt voor een eettafellamp! Let erop bij de aanschaf van een stekkerdimmer dat je goed aangeeft welk soort lichtbron je wilt gaan dimmen en dat deze overigens ook dimbaar is. Er zijn namelijk ook niet dimbare ledlampen in de handel. Nadeel van dit type stekkerdimmer is dat het stopcontact snel overvol is!

3-standen lichtbronnen

3-standen lichtbron
Maar ook voor de eettafellamp is een dimmer-loze oplossing mogelijk. Hierbij kies je voor de zogenaamde 3-standen lichtbron. Deze zijn eenvoudig met de bestaande aan/uit schakelaar te dimmen (100%, 40% en 10%) Helemaal mooi is dat dit ledlampen zijn. Dus energiezuinig én sfeervol!

Slimme verlichting | dimmen op afstand

Slimme verlichting
Hoewel niet zo eenvoudig te installeren als de stekkerdimmer en de 3-stappen lichtbron, is er ook nog ‘smart’ verlichting te verkrijgen. Dit is misschien wel de beste ontwikkeling op het gebied van verlichting sinds de uitvinding van de gloeilamp! Languit op de bank met je mobiel het licht in de gehele huiskamer dimmen, maar je kunt ook de kleur aanpassen of een verlichtingsprogramma’s instellen. Zo oogt je huis, ook wanneer je niet thuis bent, toch bewoont. Ben je geïnteresseerd in de smart verlichting van Philips? Breng dan een bezoek aan onze showroom in Barendrecht.

Meer lezen