Masterclass DIMMEN

Masterclass Dimmen | alles over dimmen

Sfeer in huis is cruciaal. Met hard, fel licht krijgt een woonkamer nooit het gevoel van warmte, welkom en thuis. Dan kun je kiezen voor een lichtbron met een lagere lichtopbrengst of een andere kleur licht, maar de mooiste oplossing is vaak dat je het licht kunt dimmen. Dat maakt je lamp meteen lekker multifunctioneel (werklicht, basis licht en sfeerlicht)

Wat is een dimmer

We beginnen bij het begin. Wat is een dimmer? Een dimmer reguleert de hoeveelheid stroom die naar de lichtbron gaat. Dit doet hij door heel snel aan en uit te gaan (fase-afsnijding). Hierdoor kan er minder stroom naar de lichtbron en brandt deze dus minder fel. Dit soort dimmers zijn het meest geschikt voor LED lampen.

Soorten dimmers

verlichtingstips: WOONKAMER

Stekker dimmer

Deze dimmer zet je tussen stekker en stopcontact. De voordelen zijn dat je kunt dimmen zonder installatie en het is eenvoudig in gebruik. De nadelen zijn dat je altijd naar het stopcontact moet om de lamp te dimmen en dat je stopcontact snel erg vol is.

Snoerdimmer of vloerdimmers

Voor deze optie zal je een beetje handigheid in huis moeten hebben. Je moet dit soort dimmers namelijk zelf aan het snoer zetten. Vervolgens zijn ze zeer makkelijk te gebruiken.

LED dimmers

Een LED dimmer is net als een LED lichtbron duurder in aanschaf. Deze kosten verdien je echter terug door het verminderd verbruik. Het beste is om de combinatie van LED lichtbron en dimmer te testen. Belangrijk om te weten is dat niet elke LED lichtbron dimbaar is. Let er wel op dat in de meeste gevallen een lichtbron niet omgeruild kan worden.

Dimtrafo

Dimmer en transformator in 1. Speciaal voor 12v halogeen lichtbronnen.

Hoe kies je een dimmer?

Zoveel opties, maar hoe kies je nu de juiste dimmer? De eerste vraag is wat voor type lichtbronnen je wilt dimmen. Gloeilampen, Halogeen of LED. Daarna is de vraag hoeveel installatiewerk je wilt en hoeveel het mag kosten. Gedegen advies inwinnen is dus een must. Onze collega’s in de showroom helpen u graag.

Minder verbruik met een dimmer

Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom. Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen. Uiteraard zijn er betere methodes, zoals het overstappen van gloeilampen naar LED.

Brommen

Elke dimmer bromt enigszins. Niet iedereen hoort dit of heeft er last van. Wanneer de lamp harder bromt kan dit duiden op de verkeerde combinatie van lichtbron, armatuur en dimmer. Dit kan veel oorzaken hebben. Van een niet dimbare lichtbron tot een conventionele dimmer. Soms kan een lamp met een hoger wattage al helpen.

Lampen met ingebouwde dimmer

Vaak betreft het een ingebouwde, niet te vervangen, LED-unit. Lampen met een ingebouwde dimmer kunt u niet aansluiten op een dimmer. De lamp zal dan slecht of helemaal niet werken. Hier zijn lichtbron en dimmer nauwkeurig op elkaar afgestemd, je zult dus niet tot nauwelijks last hebben van het brommen.

Dimmen zonder dimmer

Smart-light 

Met smart-light, ofwel slimme lichtbronnen, kun je via een afstandsbediening of je mobiele telefoon het licht bedienen. Deze werken niet in combinatie met een muurdimmer, snoerdimmer of stekkerdimmer. Deze lichtbronnen zijn redelijk gemakkelijk te installeren en in verschillende kleuren in te stellen. Kijk maar eens bij onze collectie Philips Hue of Idual!

Scene-switch lichtbronnen

Dimmen zonder dimmer? Klinkt gek, maar het kan echt! Kies voor de drie-standen-lichtbron. Hiermee kun je de lamp, door hem aan en uit te schakelen, simpel dimmen. Een prachtig effect, zonder installatie. Je kan echter alleen de drie geprogrammeerde standen (100%, 40% en 10%) gebruiken. Ook deze lichtbronnen werken niet in combinatie met een dimmer.

Meer lezen?

>> Lees ook onze masterclass led en leer alles over de ledlamp.
>> Lees ook onze masterclass Kelvin en leer meer over kleurtemperatuur.
>> Lees ook onze masterclass lumen en leer alles over lichtopbrengst.