Van spaarlamp naar ledlamp

 Zo kun je het wattage van spaarlampen omrekenen | Straluma

Zo kun je het wattage van spaarlampen omrekenen | Straluma
Het coronavirus heeft de wereld veranderd. We werken massaal thuis en verbruiken dan ook meer energie dan voorheen. Het is nu dus belangrijker dan ooit om energie én kosten te kunnen besparen. Een goede manier om dat eenvoudig te bewerkstelligen is door onder andere over te stappen naar ledlampen.
Ben jij al veel eerder begonnen met het overstappen naar zuinige verlichting? En maak je al veelvuldig gebruik van spaarlampen? Goed bezig! Maar helaas hebben ook spaarlampen niet het eeuwige leven. Wanneer de spaarlampen aan vervanging toe zijn is het zeker slim om over te stappen naar led lichtbronnen. Maar hoe weet je welk type ledlamp jouw huidige spaarlamp vervangt?

Omrekenen; spaarlampen wattage omrekenen

De spaarlamp was al zo’n 5x zuiniger dan de gloeilamp, een 25 watt gloeilamp werd dan vervangen door een 5 watt spaarlamp. Ledlampen zijn daarentegen nog efficiënter en zijn tot wel 7x zuiniger dan een traditionele gloeilamp. 

 -- Een spaarlamp van 5w is gelijk aan een ledlamp van 2w --

Wij hebben een mooie tabel gemaakt waarin je alle soorten lichtbronnen kunt vergelijken op het stroomverbruik (wattage). 
  
 ledlamp gloeilamp   halogeenlampspaarlamp 
LICHTOPBRENGST
IN LUMEN
LEDLAMPGLOEILAMPHALOGEENLAMPSPAARLAMP
501,2W7W  
100 15W  
150  18W 
2002W25W 5W
3003W 28W 
4006W40W 8W
5008W   
600  42W11W
700 60W 13W
800  52W15W
90010W75W 16W
1100   18W
1300 100W70W22W
1500   25W
1800   28W
190020W 105W 
2100 150W 33W

Tabel: spaarlampen wattage omrekenen naar led

Lichtopbrengst; beter vergelijk tussen verschillende lichtbron soorten

De tabel spaarlampen/ wattage omrekenen is een snelle oplossing maar niet altijd de juiste. Je hoeft dus niet meteen de tabel uit je hoofd te leren. Er is namelijk een betere manier om de perfecte lichtbron te kiezen! Deze keuze heeft te maken de hoeveelheid licht een lichtbron fabriceert, de zogenaamde lichtopbrengst oftewel Lumen. 

-- Hoeveel licht heb ik nodig? --

Deze vraag moet altijd het uitgangspunt zijn bij het aanschaffen van een nieuwe lichtbron. Het antwoord is namelijk niet het verbruik (het wattage) van een lamp, maar de lichtopbrengst. De lichtopbrengst is de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. De lichtopbrengst wordt gemeten in Lumen. Voor het lezen van je krantje heb je bijvoorbeeld een andere lichtopbrengst nodig dan in de keuken bij het snijden van je worteltjes. Zo heb je waarschijnlijk ook in de hal minder licht nodig dan in de badkamer. Als je van tevoren al weet hoeveel licht je daadwerkelijk nodig denkt te hebben is het kiezen van de juiste lichtbron vele malen gemakkelijker!

 lumen ruimte
 300 hal/entree
 300 – 400 slaapkamer
 300 – 400 keuken
 400 leesruimte/leeshoek
 400 – 500 woonkamer
 500 – 600 badkamer
 700 – 800 werkblad in de keuken
 700 – 800 wasbak in de badkamer

Tabel: hoeveel lumen per ruimte

Op alle verpakkingen van ledlampen staat onder andere het aantal Lumen vermeld. Zo kun je dus nog beter zien welke lamp je nodig hebt. Dit is belangrijk, want niet elke ledlamp met hetzelfde wattage heeft dezelfde lichtopbrengst. Wanneer je kiest voor een sfeerlichtbron met een vintage of smoke afwerking zal de lichtbron een lagere lichtopbrengst hebben dan een heldere lichtbron met hetzelfde wattage.

Een voorbeeld:
Zo kun je het wattage van spaarlampen omrekenen | Straluma
Deze lichtbronnen hebben alle drie een verbruik van 4,5 watt. De lichtopbrengst is echter totaal verschillend. Dus ook de kleur van het glas heeft invloed op de lichtopbrengst. Alle drie de lichtbronnen zijn overigens perfect voor sfeerlicht voor diverse ruimtes in huis!

Conclusie; Lumen is doorslaggevender dan wattage

Het omrekenen van het wattage van een spaarlamp naar het wattage van een ledlamp is dus niet de meest efficiënte manier. De lichtopbrengst van een lichtbron is dus meer van belang, zo vergelijk je de hoeveelheid licht die de lichtbronnen uitstralen. Uiteraard blijft de hoeveelheid Watt wel van belang indien je wil uitrekenen wat je besparing is!

Omrekenen van spaarlamp naar ledlamp toch nog lastig?

Dat begrijpen we helemaal. Kom naar onze showroom en vraag het onze experts. Zij kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze in jouw situatie.

Meer lezen?