Masterclass Kelvin

Masterclass KELVIN | alles over Kelvin

Je hebt een prachtige woning, de mooiste lampen gescoord en je woonkamer prachtig ingericht. Helemaal happy met je eigen thuis. Tenminste … overdag … Want wanneer die mooie lampen aan gaan voelt je huis kil en onpersoonlijk? Dat kan liggen aan de kleur van het licht. Gelukkig is daar wat aan te doen. Hoe? Dat lees je in deze Masterclass Kelvin!

Wat is Kelvin?

Kelvin (K) is de eenheid waarmee we de kleurtemperatuur uitdrukken. Zo kun je de verschillende tinten wit licht (warm-wit, koel-wit, daglicht, kaarslicht) meten.

Wat is kleurtemperatuur?

Om het precies uit te leggen is nogal een droog en technisch verhaal, maar het komt hierop neer: blauwachtig licht heeft een hoge kleurtemperatuur. Roodachtig licht heeft een lagere kleurtemperatuur. Dit is tegengesteld is aan hoe wij kleur voelen; Wij ervaren blauwe tinten als koud en rode tinten als warm. Kortom: De kleurtemperatuur bepaald of licht warm of koel oogt. Een lagere kleurtemperatuur zorgt voor een ontspannen warmer licht, hogere kleurtemperatuur geeft koeler, energiek licht.
Masterclass Kelvin | wat is kleurtemperatuur

Sfeer in huis met de juiste kleur licht

Wanneer je ’s avonds de hond uitlaat en dan stiekem een beetje binnen kijkt bij alle buren dan blijkt het ene huis sfeervoller dan het andere. Dit komt door de kleurtemperaturen van het licht. Sfeer en gezelligheid hangen dus sterk samen met de kleurtemperatuur van het licht. Deze kleurtempratuur is van groot belang bij het kiezen van je nieuwe verlichting. Maar sfeer blijft een kwestie van smaak. De een heeft graag licht in de kleur van kaarsen (1200 K), de ander heeft liever een koel-wit licht (4000 K) in huis en in veel Aziatische landen wordt 5000 K als huislijk ervaren.
Masterclass Kelvin | de kleur van licht

Bioritme en licht

De kleur van licht is ook van groot belang voor je bioritme. In de ochtend werk je geconcentreerder met koel licht tot zo’n 5000 K. Na het werk kom je het best tot rust bij warm-wit licht (2700 K). ’s Avonds wordt het stofje melatonine aangemaakt wat ons lichaam verteld dat het bedtijd is. Als het lichaam ’s avonds voor een langere periode aan hogere kleurtemperaturen wordt blootgesteld dan wordt de aanmaak van melatonine onderdrukt, wat ervoor zorgt dat we niet moe worden. Om die reden kan je beter vlak voor het slapen gaan geen tv te kijken of je telefoon/tablet gebruiken. Het koele licht kan je bioritme daardoor verstoren. En slechte nachtrust kent een veelvoud aan vervelende uitwerkingen!

Daglicht is moeilijk te vatten in één kleurtemperatuur. De ene dag is zonnig, de andere weer bewolkt. Grofweg kun je zeggen dat daglicht bij mooi weer tussen de 5600 en 6500 K ligt. Bij zware bewolking soms zelfs 9500 K!

Is LED verlichting kil?

Toen led nog in de kinderschoenen stond was led licht kil en koud en niet dimbaar. Inmiddels is dit allang niet meer het geval. Led lichtbronnen zijn in diverse kleuren te verkrijgen en zijn prima te dimmen. Vandaag de dag zijn er fraaie decoratieve led lichtbronnen verkrijgbaar. LED doet niet meer onder voor de gloeilampen van vroeger. Sterker nog, LED heeft de gloeilamp, de spaarlamp en de halogeenlamp in functionaliteit al overtroffen. Hoewel de ledlamp iets duurder is in aanschaf, verdiend deze zich snel terug. Zo blijkt de ledlamp alleen maar voordelen te kennen.

Welke kleurtemperatuur in welke ruimte?

Op kantoor of in showrooms wordt meestal gebruik gemaakt van lichtbronnen van 3000 – 4000 K. In magazijnen, fabrieken en werkplaatsen, waar concentratie en precisie belangrijk zijn, ligt de ideale kleurtemperatuur tussen de 4000 – 6000 K. Voor de verlichting thuis kies je al snel voor een kleurtemperatuur onder de 3000 K. De meest populaire kleur is 2700 K (warm-wit) en heeft u liever nog warmer licht, dan is de kleurtemperatuur 2200 K (flame) uitermate geschikt. Hoewel je in de badkamer en keuken werklicht nodig hebt je ook kunt kiezen voor 3000 – 4000 K.

Meer lezen?

>> Lees ook onze masterclass led en leer alles over de ledlamp.
>> Lees ook onze masterclass lumen en leer alles over lichtopbrengst.
>> Lees ook onze masterclass dimmen en leer alles over de dimmer.