Zolder verlichting | ideeën & inspiratie 

Zolder verlichting | ideeën & inspiratie

Ook de ruimte onder je dak, of het nou je slaapkamer, werkkamer of woonkamer is, moet goed worden verlicht. Maar een hanglamp op zolder ophangen brengt zijn eigen set problemen met zich mee. Want kan je elke lamp ophangen? Hoe hang je een lamp aan een schuin dak? Is je dak extra schuin? Er zijn veel vragen bij het schuine dak, gelukkig zijn er ook veel oplossingen. Lees je mee? 

Verlichting aan een schuin dak – wat kan er niet? 

Zolder verlichting | ideeën & inspiratie

Aan een schuin dak kun je niet zomaar elke lamp ophangen. Er zijn een aantal modellen die totaal niet geschikt zijn voor het schuine dak. Aan een schuin dak kun je bijvoorbeeld geen plafondlamp met ventilator hangen, deze zou uit balans raken en daardoor zeer snel kapot gaan. Ook een lamp met een stang is geen optie, die steekt dan in een vreemde hoek uit en kan door het gewicht van de lamp buigen of breken. Een lamp met meerdere lichtbronnen aan een grote ronde plafondplaat is ook geen optie. Wanneer je een dergelijke lamp aan een schuin dak monteert zullen de lampen dichter bij elkaar komen te hangen. 

Verlichting oplossingen die wel werken aan een schuin dak 

Gelukkig zijn er veel lampen die prima te gebruiken zijn bij een schuin dak. Hanglampen, spots, railsystemen en zelfs led strips. We nemen ze allemaal even onder de loep. 

Een schuin dak en een hanglamp 

Zolder verlichting | ideeën & inspiratie

Heb je een eettafel onder een schuin dak, dan zal er al snel gekozen worden voor een hanglamp. Gelukkig zijn de meeste losse pendels zijn zeer goed aan een schuin dak te monteren. Wanneer je plafond niet al te schuin is kun je zelfs een balk met 2 of 3 lampen gebruiken. Let wel, ook hierbij komen de lampen dichter bij elkaar te hangen wanneer de balk schuin (van hoog naar laag) wordt opgehangen. 

Het maakt niet uit of een lamp een snoer of ketting heeft, beide zijn netjes schuin op te hangen. Het wordt lastiger wanneer een lamp aan staalkabels hangt. Deze zitten vaak met een speciaal systeem vast waarmee ze eenvoudig op de juiste hoogte kunnen worden gemaakt. Dit systeem moet echter recht hangen zodat de lamp niet naar beneden zakt. 

Het plafond op zolder is, vooral richting de nok, vaak hoger dan de gemiddelde ruimte. Zorg er daarom voor dat je hanglamp voldoende ketting en/of snoer heeft. 

>> Bekijk hier de collectie  

Spots op zolder – schuin dak uitlichten 

Naast de hanglamp is de opbouwspot je grootste vriend in de wereld van de schuine daken. Let er wel op dat het spotje verstelbaar moet zijn. Vaste modellen werken niet op het schuine plafond. Het spotje is eenvoudig te monteren en kan daar gericht worden waar jij het licht het hardst nodig heeft.

>> Bekijk hier onze spotjes

Led strips op zolder

Echt van deze tijd is de led strip. Wanneer je alleen opzoek bent naar zacht indirect sfeerlicht is dit de perfecte oplossing. Het geeft de ruimte een moderne design look, maar zal ook niet misstaan in een romantisch interieur. Led strips zijn in veel gevallen ook nog eens goed te dimmen waarmee de verlichting multifunctioneel wordt. 

Railsysteem voor verlichting op de juiste plek 

Naast deze opties kun je ook kiezen voor een railsysteem. Hiermee kun je heel precies bepalen waar de verlichting moet komen. Daarnaast is het ook goed te gebruiken op het schuine plafond. Een andere mooie oplossing is als je het railsysteem ophangt zodat het mooi horizontaal hangt. 

Bekijk de mogelijkheden in onze showroom. 

Verlichting op zolder - lampen in de nok 

De meest gebruikte oplossing is het monteren van verlichting in de nok van het dak. Hier loopt in de meeste gevallen een balk of vlak stuk waar de verlichting eenvoudig aan kan worden gemonteerd. 

Elke situatie is uniek – elke oplossing is maatwerk 

Ieder dak is anders. Het ene schuine dak is schuiner dan het andere. Dit zorgt ervoor dat je elke situatie anders moet aanvliegen. Je kunt bijvoorbeeld een tussen oplossing verzinnen waardoor de lampen toch recht hangen. Monteer bijvoorbeeld een horizontale balk. Hieraan kan dan de verlichting worden opgehangen. Bonus, een balk ziet er ook nog eens erg sfeervol uit. In plaats van een balk kun je ook een railsysteem precies horizontaal ophangen. Dit zorgt ervoor dat je heel flexibel bent in waar je de lampen ophangt. 

Meer lezen?