Slimme verlichting voor een slim huis

Slimme verlichting
In de vorige eeuw was in de serie “Startrek” alles al te bedienen via stemcommando’s. Anno 2020 is dit al geruime tijd werkelijkheid geworden. Wat men the Internet of Things (IoT) noemt is geen toekomstmuziek meer, het is hier en het is er nu! Van deurbel tot boekenkast, van stofzuiger tot muziek.

The Internet of Things is de verzamelnaam voor apparatuur dat online communiceert. Verlichting is daar slechts één onderdeel van, maar wel een van de meest toegankelijke. Smart verlichting is al enkele jaren verkrijgbaar en begint langzaamaan zijn kinderschoenen te ontgroeien. Lees snel verder en leer meer over alle verschillende mogelijkheden.

Slimme lichtbronnen

Diverse bedrijven produceren slimme lichtbronnen die je kunt dimmen met je smartphone, van kleur laten veranderen en zelfs toespreken via Amazone Alexa of Google Assistant! Wij nemen hier de meest bekende van Philips Hue en Calex smart home onder de loep.

Slimme lichtbronnen van Philips Hue

Philips Hue - slimme verlichting voor een slim thuis
Philips was een ware pionier toen het Hue op de markt bracht en inmiddels heeft de Hue familie een flinke facelift gehad. Naast de al bekende E14, E27 en GU10 lichtbronnen in White ambiance en Color ambiance zijn er nu ook Philips Hue lichtbronnen met decoratief filament (de bekende kooldraad). 

Door de toevoeging van Bluetooth aan de Philips Hue lampen is een bridge niet noodzakelijk en kun je met een de Philips Hue Bluetooth App je Philips Hue lampen eenvoudig bedienen. De Bluetooth lichtbronnen hebben een bereik van maximaal 10 meter waardoor je wel wat beperkter bent ten opzichte van de Bridge. Wil je dus eerst met een klein aantal Hue lichtbronnen beginnen en is buitenshuis bediening niet noodzakelijk, dan hoef je geen Bridge aan te schaffen en dat scheelt enorm in de kosten. Wil je op een later tijdstip toch een Bridge aanschaffen dan kan je je eerder aangekochte Hue lichtbronnen hiermee alsnog verbinden.

Philips heeft onlangs zijn lichtbronnen een grote update gegeven en de Bridge geheel vernieuwd. Met de vernieuwde Bridge (het vierkante model) is de Philips Hue geschikt voor gebruik met Amazone Alexa, Google Assistant en de Apple HomeKit. Daarmee zijn je lampen ook door spraakcommando’s te bedienen. Deze bridge v2 ondersteunt overigens ook lampen die werken met ZigBee 3.0, dat ervoor zorgt dat producten onderling beter met elkaar samenwerken. 

Daarnaast is de GU10 spot vernieuwd. De oude GU10 Color & White Ambiance spots (zonder bluetooth) waren namelijk 72mm hoog, waardoor ze vaak uitstaken in een bestaand armatuur. Maar dat is sinds de laatste aanpassing verleden tijd. De nieuwe GU10 Color & White Ambiance spots zijn exact 14mm kleiner geworden, waardoor de lichtbron niet of nauwelijks meer uitsteekt. De vernieuwde GU10 lichtbronnen zijn nu 58mm hoog. 

Wat heb je nodig voor de Philips Hue lampen?

Bedienen via Bluetooth? Dan heb je naast de lichtbron, een lamp om hem in te draaien en Bluetooth ook de Philips Hue Bluetooth app nodig. 
Heb je toch liever de volledige ervaring? Dan heb je naast de lichtbron en de Philips Hue app ook de bridge nodig. Je kunt nu slimme routines instellen en de lampen bedienen wanneer je niet thuis bent. Bovendien kun je, wanneer je de lampen koppelt met de bridge ook gebruikmaken van stemcommando’s via Google Assistant en Amazon Alexa. Extra smart dus.

De mooiste Philips Hue lichtbronnen

Kom naar de showroom voor ons totale assortiment en vraag onze collega’s voor advies of bekijk onze collectie hier online.
Slimme verlichting - Philips Hue Slimme verlichting - Philips Hue Slimme verlichting - Philips Hue
Hier getoond: 13104713, 13104711 en 13104707
 

Smart licht van Calex

Calex Smart - slimme verlichting voor een slim thuis
Geheel nieuw is de slimme verlichting van Calex, en het luistert naar de naam Calex smart home. Voor de slimme Calex lichtbronnen heb je geen ‘hub’of bridge nodig. Alleen WiFi in combinatie met de speciale Calex app. Deze is er voor zowel iOS als Android. 

De Calex smart home lampen werken met Google Assistant en Amazon Alexa. Dit zorgt ervoor dat de lichtbronnen op 2 manieren te bedienen zijn, door middel van voice control of met de Calex app. De lichtbronnen van Calex geven prachtig licht en zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen en fittingen, E14, E27, GU10 met en zonder filament. De filament lichtbronnen zijn te verkrijgen in helder, vintage en smoke en in de kleur white ambiance. De ‘gewone’ lichtbronnen zijn verkrijgbaar in Color ambiance en White ambiance.

Wat heb je nodig voor de Calex smart lampen?

De Calex smart lichtbron, een armatuur om deze in te draaien, Bluetooth en de Calex-app. Simpelweg plug en play!

De mooiste Calex smart home lichtbronnen

Wij hebben een uitgebreid assortiment Calex Smart lichtbronnen, kom naar de showroom en onze collega’s leggen je graag alles uit of shop ze direct in onze webshop.
Slimme verlichting - Calex Smart Slimme verlichting - Calex Smart Slimme verlichting - Calex Smart
Hier getoond: 05200092, 05200091 en 05200087 (allemaal alleen verkrijgbaar via onze showroom)

Slimme lampen

Lichtbronnen zijn niet de enige die slim zijn, er zijn ook slimme armaturen. De mooiste spots, wandlampen, hanglampen en zelfs hele railsystemen. Allemaal even smart! Prachtig voor in een modern interieur, maar ook erg mooi in een strak klassieke setting of een romantisch interieur. Wij hebben mooie modellen in ons assortiment, deze werken met een eigen app, maar werken ook met de standaard protocollen zoals Zigbee en Bluetooth. In veel gevallen dus gewoon te koppelen met andere apps zoals Philips Hue. 

Slimme verlichting - Railsysteem Slimme verlichting Slimme verlichting
Hier getoond: Railsysteem, 14230602 en 14230599 (allemaal alleen verkrijgbaar via onze showroom)
Slimme verlichting Slimme verlichting Slimme verlichting
Hier getoond: 02020627, 14230596 en 14230594 (allemaal alleen verkrijgbaar via onze showroom)

Even technisch | protocollen & apps

Zoals je hebt kunnen lezen hebben al die verschillende merken allemaal eigen apps en verschillende protocollen. Een protocol is een soort taal waarmee verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het liefst wil je je hele huis natuurlijk met 1 protocol en 1 app kunnen bedienen. 
Een smart huis is natuurlijk niet alleen maar smart verlichting. Het is ook de slimme koelkast, koffieapparaat, deurbel, stofzuiger en gordijnen. Ook deze moeten het liefst allemaal dezelfde ‘taal’ spreken. Enkele van deze talen zijn; Zigbee, Z-Wave, WiFi en Bluetooth

ZigBee

Slimme verlichting
Zigbee is een communicatieprotocol dat, net als WiFi en Bluetooth, ervoor zorgt dat al je slimme apparaten met elkaar in verbinding staan. Zigbee is een ‘mesh’ netwerk wat betekent dat elk apparaat in verbinding staat met minimaal twee andere sensoren. In tegenstelling tot Bluetooth of WiFi wordt met elk extra apparaat het ZigBee netwerk stabieler en krijgt het meer bereik. Met een ZigBee netwerk kun je meer dan 65000 apparaten verbinden, met  WiFi of Bluetooth tussen de 8 à 10 connecties. 

Zigbee apparatuur staat niet alleen in contact met een hub of router, maar de apparaten communiceren ook onderling met elkaar. Door deze functionaliteit wordt het bereik vergroot en kunnen de aangesloten apparaten elkaars functie over nemen. Dus wanneer 1 aangesloten Zigbee apparaat uitvalt communiceert het geheel nog steeds met elkaar. Dat is pas echt smart!
Omdat de mobiele telefoon niet is voorzien van ZigBee heb je hiervoor een hub nodig zoals bijvoorbeeld een ZigBee-router of de Bridge van Philips Hue. ZigBee is een open protocol, hierdoor kan iedereen aanpassingen en verbeteringen maken, maar om deze reden werken niet alle Zigbee producten even goed met elkaar samen. 

In het geval van Zigbee kun je beter kiezen voor één leverancier. Zo weet je zeker dat alles met elkaar kan communiceren. Zigbee apparaten verbruiken overigens zeer weinig energie, de batterij van een Zigbee apparaat gaat dan ook lang mee. Sommige sensoren gaan jaren mee, zonder dat je de batterij hoeft te vervangen.

Z-Wave

Slimme verlichting
Net als bij ZigBee vorm je met Z-wave een mesh-netwerk. Hiermee zorg je voor beter bereik. Een groot voordeel van Z-Wave is dat alle producten die Z-wave ondersteunen met elkaar kunnen communiceren. Dit komt omdat Z-wave is ontwikkeld door één bedrijf waar verschillende bedrijven gebruik van maken. Z-wave is net als Zigbee een energiezuinige oplossing.

Thread

Slimme verlichting
Thread is net als Zigbee en Z-wave een mesh-netwerk. Dit protocol wordt gebruikt door Nest en Samsung. Thread maakt gebruik van dezelfde frequentie als ZigBee waardoor beide protocollen goed met elkaar overweg kunnen. Net als Zigbee en Z-Wave is ook Thread een energiezuinig protocol.

Wifi

Slimme verlichting
De meeste mensen hebben al wifi thuis. Dat maakt apparaten die op wifi werken een logische keuze. Maar bij Wifi wordt elke apparaat met een centraal punt verbonden en dit veroorzaakt storingen en ruis, wat de snelheid van het apparaat niet ten goede komt. Naast dat apparaten trager reageren gebruikt Wifi ook nog eens relatief veel energie.

Bluetooth

Slimme verlichting 
Bluetooth is een stuk energiezuiniger, maar kan weer minder snel data overbrengen. Het grootste nadeel van Bluetooth is echter het bereik. Dit zou kunnen worden opgelost door een mesh-netwerk, maar zover is Bluetooth (nog) niet. 

Welk protocol moet je kiezen?

Het is niet zeker of één protocol deze wedloop gaat winnen of dat er straks meerdere protocollen naast elkaar zullen bestaan. Dit ligt aan welke keuze de grote bedrijven maken of gaan maken. Zo heeft Philips gekozen voor ZigBee en Samsung voor Thread. In ieder geval is het zo dat de slimme speakers van Amazon (Alexa), Google Assistant en de Apple Home Kit ervoor (gaan) zorgen dat de meeste apparaten toch nog vanuit 1 centraal punt te bedienen zijn! Deze handige tools spreken namelijk meerdere ‘talen’.

Smart lampen en dimmers

Smart lichtbronnen en traditionele dimmers gaan niet samen. De lichtbronnen zullen gaan knipperen en uiteindelijk kapotgaan. Zonde, want met een simpele schakelknop en de bijbehorende app kunnen smartlampen wel 10 tot 15 jaar mee gaan.

Veiligheid voor alles 

Smart is fijn, want het maakt het leven een stuk eenvoudiger. En tegenwoordig is bijna alles smart. Van je smartphone tot je tv, van de lampen tot de printer en van de koelkast tot je deurbel. Maar het maakt je ook kwetsbaar voor hackende criminelen. Deze hackers heb je in alle gradaties, van stelen tot begluren. Maar hoe voorkom je dit eigenlijk? Eenvoudig genoeg door gewoon de aangeleverde software updates te installeren en regelmatig je wachtwoorden aan te passen. Doe bijvoorbeeld mee aan de nationale verander je wachtwoord dag op 24 november!

Meer lezen?

  • Alles over LED lees je in onze Masterclass LED
  • Meer over dimmen kom je te weten in onze Masterclass Dimmen