Verlichtingstip | HET TOILET


Verlichting in het kleinste kamertje lijkt niet heel moeilijk, maar ook hier is veel te winnen op sfeer wanneer je kiest voor de juiste verlichting. Niet voor niets is goed gekozen verlichting volgens binnenhuisarchitecten het belangrijkste aspect om sfeer te bepalen in een ruimte. We komen niet meer weg met een simpele toiletpot, witte tegel en eenvoudige plafondlamp. Tegenwoordig moet het kleinste kamertje dezelfde sfeer uitstralen als de rest van het huis. Verlichting zorgt voor sfeerbepaling, benadrukking en decoratie. Met de juiste verlichting wordt ook het toilet een fijne ruimte om te vertoeven.

Hoewel in de meeste gevallen de WC het ondergeschoven kindje is, zie je ook vaak dat in het toilet alle interieur regels overboord gaan en de eigenaren van de troon volledig los gaan! Ook dan is de juiste verlichting erg belangrijk. Wij gooien alle deuren open, kijkt u mee?  

Hanglampen in Toilet-WC

Het lichtpunt aan het plafond in de wc is uitstekend geschikt voor de basisverlichting. U kunt denken aan een plafondlamp of hanglamp. Houdt u wel rekening met de hoogte van uw plafond want de heren staan regelmatig. Hier geven wij enkele voorbeelden van toiletten met daarbij gecombineerd de lampen die het goed zullen doen als basisverlichting en een groot stuk extra sfeer toevoegen aan de inrichting van uw toilet. 

Plafondlampen voor de WC-Toilet

Niet elk toilet is geschikt voor een hanglamp. Diverse kleine ruimtes hebben lage of schuine plafonds. In dit geval moet u op zoek naar een leuke plafondlamp of spot. Deze lampen zijn ideaal voor wc-ruimtes met afwijkende afmetingen. Een spot kunt u zelfs nog richten daar waar u het licht wilt hebben, denkt u maar aan een mooie achterwand of decoratie. U kunt plafondlampen en spots in allerlei stijlen vinden, klassieke plafondlampen, moderne plafonniéres, industriële spots tot diverse design lampen. Want voor een mooie design wc wilt u ook de juiste design verlichting.

Wandlampen voor de WC

Wandlampen voor het toilet, dat zie je niet veel. De meeste onder ons hebben simpelweg één lichtpunt maar stel je voor dat het huis nog gebouwd moet gaan worden. Dit geeft tal van mogelijkheden, verlaagd plafond, nisjes of aansluitingen voor wandverlichting. Wat veel mensen niet weten is dat de juiste wandlampen zorgen voor sfeer. Door het uitlichten van de muren lijkt de betreffende ruimte groter dan hij in werkelijkheid is en voor het kleinste kamertje is dit zeker niet gek. Hieronder een paar voorbeelden van strakke wandlampen die zorgen voor dat stukje extra sfeer in het toilet.


12210699 12210827 02820199


12480021 12210176 12480113 


12210534 12210846 12700062


 12210114 12210070 Romantische verlichting in het toilet

 

08451830 12700012 12700168

Verlichting op orde? Hier nog enkele tips om het nog gezelliger te maken.

 • Groter laten lijken zonder wandlampen? Gebruik spiegels! 
 • Kies een thema en combineer dit met leuke fotolijstjes. 
 • Je moet er van houden maar een leuke spreuk zoals Cést la Vie om elke dag aan herinnerd te worden. 
 • Een plankje aan de muur waar je wat leuke decoratie op kunt zetten. 
 • Een lekker luchtje, ten slotte zit je er toch meerdere malen per dag.

Tenslotte nog wat feitjes over de wc

 • WC staat voor watercloset. De ‘gewone man’ spreekt eerder over het toilet, omdat hij dat mooier vond klinken dan wc en zich chiquer wilde voordoen dan hij was. Mensen uit de hogere (adellijke) kringen vonden toilet juist burgerlijk en zeiden liever waar het op stond, dus wc!
 • Wist je dat 68% het rolletje zo ophangt dat het velletje er aan de voorkant afrolt. 25% van de toiletbezoekers is het hier niet mee eens en heeft het 1e velletje liever vanaf de achterkant. 
 • Doorgaans zit je ongeveer 50 minuten per week op het toilet, dat is zo’n 43 uur per jaar. In ons leven brengen we gemiddeld 1 tot 3 jaar op het toilet door.
 • Gemiddeld gebruikt de Nederlander 8,5 velletjes toiletpapier per keer. Een ruwe schatting komt daarbij op 22.000 km per dag! 
 • De beslissing om ergens een bezoek te brengen aan de wc, brengt veel moeilijke keuzes met zich mee. Voordat we gaan zitten, gaan we nadenken over de mogelijkheden. De helft van de mannen maakt eerst de bril schoon en 1 op de 3 legt toiletpapier op de bril. 57% van de vrouwen blijft boven de pot hangen, bij de mannen 14%.
 • De Amerikaanse Cherry Hardie zakte tijdens haar toilet bezoek in de McDonald’s door haar overgewicht door de pot. Ze liep hierbij schouder en armletsel op en klaagde de McDonald’s aan wegens nalatigheid. Ze eiste hierbij een schadevergoeding van 30.000 dollar. 
 • Mocht u ooit in Japan komen, vergeet dan niet de wc door te spoelen. In Japan krijgt u namelijk een boete van €50,- als u vergeet een openbaar toilet door te spoelen.
 • Vroeger in de middeleeuwen was urine geld waard. Zo bewaarde monniken hun urine in grote vaten. De ammonia in de urine was namelijk een dankbaar grondstof voor kleermakers en leerlooiers.