Slaapkamerverlichting? Inspiratie & ideeën | Straluma

verlichtingstips: SLAAPKAMER

De keuze voor een lamp bepaald direct de sfeer in een ruimte. Niet voor niets is goed gekozen verlichting volgens binnenhuisarchitecten het belangrijkste aspect om sfeer te bepalen in een ruimte. Deze verlichtingstip staat in het teken van slaapkamerlampen. Door het combineren van de juiste verlichting wordt uw slaapkamer niet alleen een fijne plek om te slapen maar ook om te ontspannen na een drukke dag. Verlichting zorgt voor sfeerbepaling, benadrukking en decoratie. Welke soorten verlichting onderscheiden we ? 

  • Basisverlichting
  • Werkverlichting
  • Sfeerverlichting
  • Accentverlichting

Basisverlichting in de slaapkamer

Het lichtpunt aan het plafond in de slaapkamer is uitstekend geschikt voor de basisverlichting. U kunt denken aan een plafondlamp, hanglamp of kroonluchter. Houdt u wel rekening met de hoogte van uw plafond want u wilt er wel onderdoor kunnen lopen.  Wij adviseren een lamp waar ook een behoorlijke lichtsterkte in kan zodat wanneer u in uw slaapkamer bezig bent u voldoende licht heeft om rond te lopen of uzelf te bekijken in de spiegel. Door een dimmer te plaatsen kunt u de basisverlichting ook als sfeerverlichting gebruiken. Hoog wanneer u veel licht nodig heeft en laag (zacht) voor de sfeer in uw slaapkamer.

Werkverlichting  

Nu hebben we alleen nog maar gesproken over basisverlichting. Het volgende punt is de werkverlichting, u moet hierbij denken aan verlichting om te lezen of eventueel voor de kledingkast zodat u uw kleding keuze goed kunt bepalen. Om in bed prettig te kunnen lezen heeft u direct licht nodig. Hierbij kunt u denken aan wandverlichting of verlichting op uw nachtkastje.  Door aan beide kanten een lichtarmatuur te plaatsen kunt u deze afzonderlijk van elkaar aan- en uitzetten waardoor uw eventuele partner hier geen last van hoeft te hebben wanneer deze wil slapen. Let u hierbij op dat de schakelaar op het armatuur zit zodat u de lamp makkelijk aan en uit kunt zetten. Tegenwoordig hebben wij ook diverse modellen met een touch-dimmer, u kunt de lamp aan-en uitzetten en dimmen door eenvoudig het armatuur aan te raken. Wanneer u nog mogelijkheden heeft om de stroomaansluiting aan te passen in het plafond is het ook erg leuk om een hanglamp boven uw nachtkastje te hangen. Hierdoor kunt u wel direct licht creëren en met een dimmer kunt u elke sfeer maken. We hadden het al eerder genoemd maar onder werkverlichting valt ook verlichting voor uw slaapkamerkast. Bij een mooie kast hoort ook goede verlichting. Het is wel fijn als u in de donkere dagen uw zwarte en blauwe kleding kunt onderscheiden van elkaar. U kunt kiezen voor verlichting in uw kast, u kunt denken aan een ledstrip  maar ook spotjes kunnen ideaal zijn om uw kledingkast uit te lichten. Hiervan is wel het nadeel als deze geplaatst zijn aan het plafond dat u vaak zelf het licht tegenhoudt zodra u voor uw kast staat.

Sfeerverlichting

Onder de categorie sfeerverlichting valt indirect of diffuus licht. Diffuse verlichting verspreidt licht in alle richtingen, zoals eerder vermeld kunt u enkele basislampen door middel van een dimmer ook als sfeerverlichting gebruiken. Nachtkastlampen met een kapje zorgen voor een warme uitstraling. Kortom de sfeer wordt bepaald door de combinatie van verlichting met elkaar. Let wel dat de dimmer een heel belangrijk onderdeel is bij het creëren van sfeer binnen u slaapkamer. Ook decoratieve lampen kunnen een rustgevende uitstraling geven aan uw slaapkamer. Deze lampen zijn niet functioneel maar geven uw slaapkamer een toegevoegde waarde s'avonds maar ook overdag.

Accentverlichting

Accentverlichting kunt u gebruiken om bepaalde delen in uw slaapkamer in de spotlight te zetten. U moet hierbij denken aan een bepaald meubelstuk, kunstwerk of bijvoorbeeld een plant. De verlichting die u hier het best voor kunt gebruiken zijn spots. U kunt kiezen uit diverse modellen en aantal lichtbronnen. Let hierbij wel op dat overdaad schaadt.

Slaapkamer verlichting; enkele mooie voorbeelden

We laten hieronder een paar sfeervolle slaapkamers in verschillende woonstijlen zien met daarbij prachtige verlichtingsopties die zeer geschikt zijn voor de slaapkamer. Inspiratie in overvloed!

De industriële slaapkamer vraagt om stoere robuuste verlichting

verlichtingstips: SLAAPKAMER

Industriële lampen zijn prachtig. Design dat de tand des tijds heeft doorstaan, dat ruwe kantje. Wanneer je de slaapkamer industrieel wil inrichten dan moet je kiezen voor stoere materialen. Ruw hout, robuust metaal. Maar het hoeft niet allemaal keihard te zijn. Industrieel is ook linnen en kurk. Alleen door te combineren met verschillende materialen krijg je die gewilde industriële look. Onderstaand een greep uit onze collectie industriële lampen die fantastisch werken in het industriële interieur.
verlichtingstips: SLAAPKAMER  Industriele hanglamp globe zwartstaal 28  verlichtingstips: SLAAPKAMER
Industriële plafondlamp Digo antiek zink  Industriële hanglamp Anjali betonlook  Sfeervolle houten wandlamp met zwart

De botanische slaapkamer; een groene oase

verlichtingstips: SLAAPKAMER

Voor een groene oase heb je geen planten nodig. Lampen van hout, rotal of bamboo voor een groene muur zijn al genoeg. Maar er zijn nog wel wat tips voor een botanische slaapkamer. Zo zijn echte planten heel goed voor je nachtrust. Ze zorgen voor voldoende zuurstof in je slaapkamer zodat je uitgeruster wakker wordt. Lampen in het botanische interieur passen in verschillende stijlen. Van design tot landelijk, van industrieel tot romantisch.
  Driepoot landelijk rotan kooi slaapkamerSfeervolle houten lantaarn met witte kap
Glazen hanglamp groen gebobbeld  

Prachtige verlichting in de klassieke slaapkamer

verlichtingstips: SLAAPKAMER

Naast het bed een tafellamp met een stoffen kap. Dit is het beeld dat veel mensen  hebben bij het klassieke interieur. Maar is is meer, klassiek is groot. Onder te verdelen van modern-klassiek tot bloemetjes klassiek, van opa en oma tot Griekse mythologie. Klassiek is ook prachtig en zeer van nu. Design is strak of traditioneel, maar altijd mooi.
  Klassieke wandlamp lantaarn brons  Klassiek-landelijk kooillampje Corrado
  Klassieke LED tafellamp brons dimbaar  verlichtingstips: SLAAPKAMER

Verlichting voor de landelijke slaapkamer

verlichtingstips: SLAAPKAMER

De warmte van een landelijk interieur haal je in je slaapkamer door natuurlijke materialen en kleuren te gebruiken. Kies voor een houten wandlamp of een tafellamp met een linnenkap. Naast de mix van materialen werkt ook het ook goed wanneer je in de landelijke slaapkamer kiest voor lichtbronnen met een vintage/gold afwerking. Welke van deze ideeën voor de landelijke slaapkamer spreekt jou het meest aan?
Landelijk industriele hanglamp hout/zink  Landelijke wandlamp hout Buxton 
  Kleine gaas kooi tafellamp met hout  Tafellamp-lampvoet hout met brons (zonder kap)

De luxueuze design slaapkamer; hotel chique verlichting

verlichtingstips: SLAAPKAMER

Chique verlichting zorgt voor de sfeer van een luxe hotel kamer. De design verlichting in deze stijl is meestal strak vormgegeven en strak afgewerkt. De chique verlichting wordt meestal als een object geplaatst. Zo krijgt het design alle aandacht en voelt je slaapkamer als een luxueus hotel.
Moderne tafellamp pion glas antraciet   Luxe design plafondlamp Slamp   Glazen hanglamp smoke met chroom

De mooiste romantische verlichting

verlichtingstips: SLAAPKAMER

Lampen van glas, schelpen, linnen, (glas)kristallen en schelpen. Allemaal prachtig. Tips; Een romantische slaapkamer straalt rust uit. pastel tinten en natuurlijke materialen.
Romantische hanglamp kristal Eva verlichtingstips: SLAAPKAMER Sfeervolle wandlamp creme schelpen kamer

Strak klassieke slaapkamer; de beste verlichting

Strak klassieke verlichting werkt bijna net als design verlichting. Geef de unieke stukken de ruimte en ook hier waan je je in een hotel. Tips voor de strak klassieke slaapkamer; hou het rustig, less is more.
Lampvoet mat glas met zilver groot (zonder kap)  Wandlamp Hotel kubusvorm stof zwart  Luxe tafellamp-schemerlamp Coffee

Pinterest

Bekijk, voor meer inspiratie, ons Pinterest bord over slaapkamer lampen.