VERLICHTINGSTIP:       "DE SLAAPKAMER".

Door een bepaald soort lampen te kiezen in een ruimte wordt direct de sfeer bepaald. Niet voor niets is goed gekozen verlichting volgens binnenhuisarchitecten het belangrijkste aspect om sfeer te bepalen in een ruimte.

Deze verlichtingstip staat in het teken van de slaapkamer. Door het combineren van de juiste verlichting wordt uw slaapkamer niet alleen een plek om te slapen maar ook om te ontspannen na een drukke dag.  Verlichting zorgt voor sfeerbepaling, benadrukking en decoratie. 

Welke soorten verlichting onderscheiden we ? 

* Basisverlichting

* Werkverlichting

* Sfeerverlichting

Als optie Accentverlichting  

Basisverlichting

Het lichtpunt aan het plafond in de slaapkamer is uitstekend geschikt voor de basisverlichting. U kunt denken aan een plafondlamp, hanglamp of kroonluchter. Houdt u wel rekening met de hoogte van uw plafond want u wilt er wel onderdoor kunnen lopen.  Wij adviseren een lamp waar ook een behoorlijke lichtsterkte in kan zodat wanneer u in uw slaapkamer bezig bent u voldoende licht heeft om rond te lopen of uzelf te bekijken in de spiegel. Wij geven u hier enkele voorbeelden van slaapkamers met daarbij gecombineerd de lampen die het goed zullen doen als basisverlichting. Door een dimmer te plaatsen kunt u de basisverlichting ook als sfeerverlichting gebruiken. Hoog wanneer u veel licht nodig heeft en laag (zacht) voor de sfeer in uw slaapkamer.

                 

                               


                  

                                            


                                       

                                                            


          

       


       

                        


                  

        

Werkverlichting  

Nu hebben we alleen nog maar gesproken over basisverlichting en hebben wij u enkele plafondlampen, hanglampen en kroonluchters laten zien. Het volgende punt is de werkverlichting, u moet hierbij denken aan verlichting om te lezen of eventueel voor de slaapkamerkast zodat u uw kleding keuze goed kunt bepalen.

Om in bed prettig te kunnen lezen heeft u direct licht nodig. Hierbij kunt u denken aan wandverlichting of verlichting op uw nachtkastje.  Door aan beide kanten een lichtarmatuur te plaatsen kunt u deze afzonderlijk van elkaar aan- en uitzetten waardoor uw eventuele partner hier geen last van hoeft te hebben wanneer deze wil slapen. Let u hierbij op dat de schakelaar op het armatuur zit zodat u de lamp makkelijk aan en uit kunt zetten. Tegenwoordig hebben wij ook diverse modellen met een touch-dimmer, u kunt de lamp aan-en uitzetten en dimmen door eenvoudig het armatuur aan te raken.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden hoe u beide kanten van het bed mooi kan verlichten. Tafellampen naast het bed zorgen voor sfeer, het staat prachtig maar houdt u er rekening mee dat stoffen kappen zoals zwart veel licht tegenhouden.

          

        

          

         

     

Wanneer u nog mogelijkheden heeft om de stroomaansluiting aan te passen in het plafond is het ook erg leuk om een hanglamp boven uw nachtkastje te hangen. Hierdoor kunt u wel direct licht creëren en met een dimmer kunt u elke sfeer maken.

We hadden het al eerder genoemd maar onder werkverlichting valt ook verlichting voor uw slaapkamerkast. Bij een mooie kast hoort ook goede verlichting. Het is wel fijn als u in de donkere dagen uw kleding kunt onderscheiden van elkaar. U kunt kiezen voor verlichting in uw kast, u kunt denken aan een ledstrip  maar ook spotjes kunnen ideaal zijn om uw kledingkast uit te lichten. Hiervan is wel het nadeel als deze geplaatst zijn aan het plafond dat u vaak zelf het licht tegenhoudt zodra u voor uw kast staat.

           

Dit zijn enkele voorbeelden, wij hebben ook bronzen spots in onze collectie.         

Sfeerverlichting

Onder de categorie sfeerverlichting valt indirect of diffuus licht. Diffuse verlichting verspreidt licht in alle richtingen, zoals eerder vermeld kunt u enkele basislampen door middel van een dimmer ook als sfeerverlichting gebruiken. Nachtkastlampen met een kapje zorgen voor een warme uitstraling, zie de tafellampen met zwarte kappen hierboven. Kortom de sfeer wordt bepaald door de combinatie van verlichting met elkaar. Let wel dat de dimmer een heel belangrijk onderdeel is bij het creëren van sfeer binnen u slaapkamer. 

Ook decoratieve lampen kunnen een rustgevende uitstraling geven aan uw slaapkamer. Deze lampen zijn niet functioneel maar geven uw slaapkamer een toegevoegde waarde s'avonds maar ook overdag.

    

Accentverlichting

Accentverlichting kunt u gebruiken om bepaalde delen in uw slaapkamer in de spotlight te zetten. U moet hierbij denken aan een bepaald meubelstuk, kunstwerk of bijvoorbeeld een plant. De verlichting die u hier het best voor kunt gebruiken zijn spots, zoals u hierboven ziet. U kunt kiezen uit diverse modellen en aantal lichtbronnen. Let hierbij wel op dat overdaad schaadt.

Als laatste willen wij u nog attenderen op de mogelijkheid om een wand te benutten voor een decoratieve spiegel. Dit heeft meerdere voordelen, het is alom bekend dat spiegels de ruimte visueel vergroten, ze zijn decoratief en als laatste ideaal om s'morgens te kijken of alles netjes op zijn plek zit.

         

Wij hopen dat u iets gehad heeft aan onze verlichtingtips voor uw slaapkamer en wensen u succes met het bepalen van uw verlichting in uw eigen slaapkamer. Mocht u vragen hebben kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice 010-2921025 en natuurlijk bent u van harte welkom in onze showroom waar onze adviseurs u kunnen helpen met uw keuze. 

Volgende maand is de keuken aan de beurt.