Schoonmaaktips voor verlichting

Schoonmaaktips voor verlichting

Na een tijdje verliest uw prachtige nieuwe lamp zijn glans, wordt uw spiksplinternieuwe kap stoffig en kijkt uw spiegelbeeld niet zo helder terug als vroeger. Tijd om schoon te maken dus. Onze experts weten hoe u uw lampen en spiegels weer schoon krijgt. Advies van de experts is slechts het begin, want voor de echte trucs hebben wij oma gevraagd naar haar beste tips!

lampenkappen schoonmaken; hoe doe je dat?

lampenkappen schoonmaken; hoe doe je dat?

Nodig:

 • kledingborstel of kledingroller
 • vochtige zeem of microvezeldoek
 • gummetje (schoon)

Een stoffen lampenkap, mag nooit nat worden afgenomen, dit kan vochtkringen veroorzaken. Stof haalt u makkelijk van de kap met een kledingborstel of roller. Het verwijderen van stof op de lampenkap gaat op dezelfde manier als het verwijderen van pluisjes en haren van je kleding. De lampenkap ziet er daarna weer als nieuw uit. De binnenkant van de lampenkap, meestal van kunststof, mag met een iets vochtige doek worden afgenomen. Bij een lampenkap is het belangrijk dat u deze nooit aan de stof vasthoudt, maar altijd aan het frame. Dit kan namelijk deuken veroorzaken die zichtbaar worden wanneer de lamp aanstaat. 

Oma’s tip: De kleine zwarte puntjes (vliegenpoepjes) op een lampenkap gaan gemakkelijk weg met een gummetje. Gum rustig en met de vleug mee. Neem de tijd!

Glanzende chromen lampen schoonhouden

Glanzende chromen lampen schoonhouden

Nodig:

 • zachte doek
 • schoon water
 • schone theedoek

Gebruik nooit bijtende schoonmaakmiddelen om chroom schoon te maken. Neem een zachte pluisvrije doek en maak deze in schoon water iets vochtig. Hiermee kunt u het chroom afnemen. Direct hierna kunt u, om kringen en kalkplekken te voorkomen, de lamp droog wrijven met een schone theedoek.

Oma’s tip: Mocht het chroom erg vuil zijn kunt u een beetje groene zeep gebruiken. Spoel dit direct af met schoon water en droog het na met een schone theedoek.

Spiegels zonder strepen, zo werkt het!

Spiegels zonder strepen, zo werkt het!

Nodig:

 • krant
 • scheerschuim
 • schone theedoek
 • halve aardappel

Vingers, vlekjes en strepen op een spiegel poetst u weg met een oude krant. Of gebruik oma’s tip: Spuit de spiegel in met deodorant en wrijf hem af met een schone droge doek. Een andere optie is het inwrijven van de spiegel met een halve aardappel, neem dit af met water en wrijf de spiegel droog met een oude krant. De spiegel inwrijven met zilverpoets en goed uitpoetsen met een droge doek is ook een optie.

Oma’s tip: Om de spiegel gelijk na het douchen te gebruiken kun je hem insmeren met scheerschuim. Verwijder het schuim met een schone droge doek. Nadeel is dat je geen stiekeme romantische berichtjes meer kunt achter laten in de beslagen spiegel! ;-)

Glazen lampen schoonmaken

Glazen lampen schoonmaken

Nodig:

 • gekookt water
 • schoonmaakazijn
 • theedoek
 • citroensap.

Prachtig al dat glas in het interieur, maar alleen als het schoon is! Maak uw eigen glasreiniger met 170 ml schoonmaakazijn, een paar (niet meer dan 5) druppels citroensap en gekookt water in een sprayflacon. Goed schudden en poetsen maar! Liever een allesreiniger? Maak een mix van groene zeep, soda en gekookt water. Zorg dat het goed vloeibaar is, anders komt het je sprayfles niet uit. De beide schoonmaak-mixen kun je natuurlijk ook gewoon in een emmertje maken! Droog het glas goed na met een schone theedoek of een prop kranten.

Oma’s tip: Oma wilde nog even aangeven dat je beide mixen het beste lauwwarm kan gebruiken. Anders zou het glas kunnen knappen.