Masterclass LED

Masterclass LED | alles over led

Ledlichtbronnen! Het hele nieuwe is er wel van af. Zo weten we inmiddels allemaal wel dat LED Lichtbronnen zuiniger zijn dan de ‘ouderwetse’ gloeilamp. Er is echter nog veel meer informatie, welke niet tot nauwelijks bekend is, maar wel heel belangrijk wanneer je een nieuwe ledlamp moet kiezen! Lees dit snel door en leer er alles over in deze LED-masterclass!

LED 101 | beginnen bij het begin

masterclass LED
Een led (van het Engelse light-emitting-diode) is in 1962 uitgevonden. In de beginperiode werden leds alleen gebruikt als indicatorlampjes, in zevensegmentendisplays en als infraroodzender in afstandsbedieningen. Door de technologische vooruitgang is de lichtopbrengst vooruitgegaan en vanaf 1990 konden leds geproduceerd worden die geschikt waren als lichtbron voor dagelijks gebruik.

Zonder al te technisch te worden is de kleur van het licht afhankelijk van de materialen waaruit deze zijn opgebouwd en door de hoeveelheid stroom welke hier doorheen gaat. De lastigste kleur om te ontwikkelen bleek de kleur blauw. Pas in de jaren 90 zijn er betaalbare uitvoeringen gefabriceerd. Sinds 2006 is de kwaliteit van blauwe leds vergelijkbaar met bijvoorbeeld de groene.

LED in plaats van gloeilamp en halogeen

Door de nieuwe regelgeving is het sinds 2009 verboden gloeilampen te fabriceren, sinds 2016 geldt er ook een algeheel importverbod op de gloeilamp. Omdat led nog in de kinderschoenen stond zijn er door leveranciers en producenten gigantische voorraden gloeilampen aangelegd. Inmiddels zijn deze voorraden op aan het raken. De halogeenlamp is inmiddels, sinds 2018, ook verboden. De kwaliteit en de mogelijkheden van led zijn dusdanig veel verbeterd, dat dezelfde leveranciers en producenten het niet nodig vonden om grote voorraden halogeen lichtbronnen aan te leggen. De halogeen lichtbron zal dus spoedig nergens meer verkrijgbaar zijn.

Energieverbruik

Een gloeilamp zet 10% van de opgenomen energie om in zichtbaar licht. Bij een spaarlamp is dit al 35%. De ledlamp zet 50% van de energie om in licht. De rest van de energie wordt omgezet in warmte.

Lichtopbrengst in lumen

Mensen zijn vertrouwd met gloeilampen en willen nu graag weten hoeveel licht een led lichtbron geeft. De meest gestelde vraag van klanten is dan ook:

"Hoeveel licht geeft deze ledlamp in vergelijking met een gloeilamp?"

Niet verwonderlijk, maar lastig zo te zeggen. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren zoals het merk van een lichtbron en of er gebruik wordt gemaakt van een dimmer. Bij de gloeilamp keken we gewoon naar de hoeveelheid Watt en dan wisten we het wel. Dat kan nu niet meer. Daarom vergelijken we voor de lichtopbrengst de lichtstroom. Deze wordt gemeten in lumen (lm). Een gloeilamp heeft een lichtopbrengst van ongeveer 12 lm/W. Een 75 Watt gloeilamp zal dan een lichtopbrengst hebben van ongeveer 900 lumen.

  ledlamp  gloeilamp    halogeenlamp spaarlamp 
LICHTOPBRENGST IN LUMEN LEDLAMP GLOEILAMP HALOGEENLAMP SPAARLAMP
50 1,2W 7W    
100   15W    
150     18W  
200 2W 25W   5W
300 3W   28W  
400 6W 40W   8W
500 8W      
600     42W 11W
700   60W   13W
800     52W 15W
900 10W 75W   16W
1100       18W
1300   100W 70W 22W
1500       25W
1800       28W
1900 20W   105W  
2100   150W   33W

Kleurtemperatuur in Kelvin

In de beginjaren van de LED lamp was de kleur van het licht niet om over naar huis te schrijven. De tweede vraag die mensen veel stellen is dus:

"Geeft deze ledlamp wel een mooie, warme kleur licht?"

Dankzij de technische ontwikkelingen is dat probleem inmiddels verholpen. Nu wordt een LED lamp voorzien van LED’s in verschillende kleuren. Wanneer een LED lamp dan wordt gedimd gaan de blauwe LED’s uit en de rode aan. LED lampen worden gemaakt met verschillende kleurentemperaturen. Deze kleurtemperatuur is bepalend voor de sfeer. De kleurtemperatuur wordt gemeten op de schaal van Kelvin. De meeste LED lichtbronnen hebben een kleurtemperatuur van 2700K. Wij noemen dit warm wit. 4000K noemen we koel wit. Kent u nog de flame gloeilamp? Deze heeft een kleurtemperatuur van 2200K.

kleurtemperatuur

LED fittingen

Ledlampen zijn verkrijgbaar in de standaard fittingen E27, E14, GU10 en G9, maar ook voor de niet zo gangbare fittingen zoals R7S, GU5.3, GU4, GX53 en G24D-2 zijn ledlampen verkrijgbaar.

De voor en nadelen van de ledlamp

De ledlamp is relatief duur in aanschaf t.o.v. de vertrouwde gloeilamp. Voordeel is dat je dit door de veel langere levensduur en het lagere stroomverbruik snel weer terugverdient. Een led lichtbron heeft overigens geen inschakeltijd nodig zoals we dat van de spaarlamp kennen. In de beginjaren van de ledlamp was de kleurtemperatuur standaard koel wit, dit was een groot nadeel voor gebruik in huis. Inmiddels zijn ledlampen verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen variërend van warm wit tot koel wit. Vandaag de dag is de vormgeving van de ledlichtbron ook steeds belangrijker geworden. Wij verkopen, naast de standaard ledlampen, prachtige led-filament lichtbronnen in allerlei soorten en maten.

Meer lezen?

>> Lees ook onze masterclass Kelvin en leer meer over kleurtemperatuur.
>> Lees ook onze masterclass lumen en leer alles over lichtopbrengst.
>> Lees ook onze masterclass dimmen en leer alles over de dimmer.