Over Straluma


Het verhaal van Straluma

Het verhaal van ons familiebedrijf begint in 1940, toen begonnen mijn opa en oma een winkeltje aan de Groene Hilledijk in Rotterdam. Het heette toen al Straluma.

Ze verkochten huishoudelijke apparaten en elektrische materialen zoals stoppen en snoer. Na enige tijd breidde mijn opa de collectie uit met verlichting.
Van jongs af aan was hun zoon (mijn vader) in het winkeltje werkzaam.

 

Tijd voor iets nieuws

In 1972 was het tijd voor iets nieuws. Het winkeltje werd verruild voor een showroom in het nieuwe winkelcentrum Zuidplein. De collectie verlichting werd groter en in plaats van huishoudelijk apparaten gingen we ook meubelen verkopen. In de loop der jaren groeide dit uit tot een volledig meubelprogramma. Naast de vestiging in Zuidplein openden we een verlichtingsspeciaalzaak aan de Karel Doormanstraat onder de naam ‘Van Meer’. Deze winkel was gespecialiseerd in de verkoop van exclusieve verlichting.

Wens in vervulling

Straluma is een echt familiebedrijf. Dankzij hard werken, een behoudende wijze van financiering, solide buffers en de lange termijnfocus van mijn vader ging in 1997 een lang gekoesterde wens in vervulling. De beide winkels verhuisden naar een nieuw pand op het industrieterrein Reijerwaard in Barendrecht. Dit eigen pand telt drie verdiepingen van elk 2500m2 met gratis parkeergelegenheid rondom. Ons pand ligt pal langs de A15 waardoor we makkelijk bereikbaar zijn. Ook wanneer u wat verder woont, kunt u ons eenvoudig bereiken; u hoeft niet de stad in. We mogen ons de grootste verlichtingszaak van Nederland noemen. Daar zijn we als familiebedrijf echt trots op.

Stevige discussies

Zelf ben ik al geruime tijd werkzaam binnen Straluma. Ik begon op kantoor, als bijbaantje naast school. Inmiddels heb ik de enkele uurtjes omgeruild voor een regelmatig rooster waarin ik zowel op kantoor als in de winkel aanwezig ben.

Het heerlijke is dat ik echt kan groeien binnen Straluma met mijn vader aan mijn zijde. Een betere leermeester kun je je niet wensen.

Natuurlijk zijn er ook veel discussies, bijvoorbeeld over internet. De oudere generatie, mijn vader dus, vindt het ondenkbaar om een product via internet te bestellen zonder dit eerst gezien of gevoeld te hebben. Zeker verlichting of meubelen. Verlichting - volgens kenners het allerbelangrijkste van het gehele interieur maar ook het moeilijkst te bepalen - kopen van een plaatje? Dat kan toch niet. Wat voor mijn vader jaren geleden onmogelijk leek, is nu echt gebeurd. De jonge generatie groeit met internet op; voor hen is het iets vanzelfsprekends. Wij hebben een jaar aan onze webshop gewerkt; de komende tijd zal leren of de beren die mijn vader op de weg ziet, verdwijnen...

Toch eerst kijken en voelen?

Straluma geeft u twee keuzes: het voordeel van een showroom van 7500 m2 en de mogelijkheid om op internet te kopen. In de winkel krijgt u advies op maat en kunt u het product bekijken en uitproberen. Hebt u moeite bij het kiezen van de juiste verlichting? Naast onze deskundige verkopers hebben we ook echte verlichtingsadviseurs in dienst. Zij maken - geheel vrijblijvend - met u een verlichtingsplan.

Wanneer u niet meteen een keuze kunt maken, neemt u de informatie gewoon mee naar huis om er eens rustig over na te denken. Weet u wat u hebben wilt, dan kunt u de verlichting vanuit de luie stoel alsnog bij ons bestellen. We hebben drie auto’s rijden die uw product op afspraak bij u thuis bezorgen. Desgewenst zorgen we ook voor het plaatsen of ophangen van de verlichting.

Webshop groeit

Op dit moment laten wij ongeveer 1500 lampen zien op internet; dit is 15% van onze totale collectie. We hebben ervoor gekozen alleen producten in onze webshop te plaatsen die we ook echt in onze winkel voeren. Dit geeft u de mogelijkheid om altijd bij ons langs te komen om het product te bekijken en te testen.

In de showroom presenteren wij maar liefst 9000 lampen! Bijna alle lampen zijn uit voorraad leverbaar. Ons inkoopteam koopt zelf zijn verlichting in. Dat gebeurt vooral in Europa. Onze inkopers bezoeken beurzen en fabrikanten in landen als Italië, Spanje en Duitsland. Wij breiden onze collectie op de webshop elke week uit met de collectie uit onze showroom.

Persoonlijk contact

Ik hoop dat u met plezier dit stukje gelezen heeft. Het voordeel van internet is dat u vrijwillig kunt kiezen wat u wilt lezen of niet. Met dit stukje wil ik laten zien wie wij zijn en hoe belangrijk wij als familiebedrijf persoonlijk contact vinden. U kunt Straluma bezoeken voor advies, vragen en service, maar ook direct producten bestellen in de webshop.

Mijn vader heeft Straluma groot gemaakt en een solide basis opgebouwd. Aan mij de uitdaging die te handhaven, niet makkelijk in deze tijd van economische recessie. Ook ik kan helaas niet in de toekomst kijken. Blijven de stenen winkels of verdwijnen ze helemaal? Zal er echt straks geen winkel meer zijn om een product te bekijken? Om heerlijk op pad te gaan om ideeën op te doen of de laatste trends te bekijken. En niet te vergeten persoonlijk in contact te blijven met mensen? Nu, wij zullen onze uiterste best doen om aan te tonen dat onze zaak bestaansrecht heeft, zodat ook voor de toekomst Straluma een begrip blijft voor meubelen en verlichting.

Groeten,
Yvonne