Verlichting voor een Werkplek of het Thuiskantoor | Taakverlichting
Klantenservice
Verlichting voor een Werkplek of het Thuiskantoor | Taakverlichting
Er lijkt maar geen eind aan te komen! De pandemie dwingt velen van ons om een soort mini werkplek te creëren in de slaapkamer, woonkamer, zolder of zelfs in de garage. Het oude bureau opruimen, ruimte creëren op de eettafel, investeren in een goede bureaustoel of je wifi upgraden behoren allemaal tot onze 2020 ervaringen.

Maar hebben we ook al aan verlichting gedacht? Waarschijnlijk heb je gewoon besloten om het te doen met wat natuurlijk licht of een ouderwetse TL-hanglamp in je kamer.
Maar vergis je niet, zwakke of slechte verlichting zorgt voor verminderde concentratie! Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van verlichting invloed heeft op uw productiviteit. Slechte verlichting kan vermoeide ogen verergeren en zelfs hoofdpijn veroorzaken. Dit kan vooral zijn tol eisen van kinderen die online lessen volgen en voortdurend worden blootgesteld aan een computer of telefoonscherm.

Wat is taakverlichting?

We hebben het er in eerdere blogs al over gehad, taakverlichting. Taakverlichting of functionele verlichting is de extra verlichting die, naast de basisverlichting, bedoeld is om bepaalde werkzaamheden goed uit te voeren. Denk aan lezen, schrijven, werken of knutselen.

Meestal doen we deze werkzaamheden in een aparte hoek van de huiskamer, eetkamertafel, studeerkamer of op zolder. De taakverlichting is dus nodig op een bepaalde plaats en is niet bedoeld voor een gehele woonruimte. Om felle contrasten te vermijden en de ogen minder te vermoeien, mag taakverlichting niet te sterk licht produceren. Een bepaald visueel comfort is dan ook erg belangrijk, zeker bij het werken achter een computerscherm.

Waarom hebben we taakverlichting nodig?

taakverlichting
Taakverlichting is nodig, omdat bepaalde werkzaamheden veel van onze ogen vergt, vooral voor mensen vanaf middelbare leeftijd. Naarmate de leeftijd stijgt, heeft men steeds meer licht nodig om een bepaalde gezichtsscherpte te kunnen bereiken. Een persoon van zestig jaar oud heeft gemiddeld vijftien keer zoveel licht nodig om goed te kunnen lezen als een kind van tien jaar oud, en vijfmaal zoveel als een veertiger.

De lichtintensiteit en de richting van het licht zijn ook erg belangrijk om op oudere leeftijd bepaalde taken gemakkelijker te maken. De juiste taakverlichting zorgt ook voor minder vermoeide ogen en minder algehele vermoeidheid.

Taaklampen moeten verstelbaar zijn en het liefst ook zijn voorzien van een flexibele arm. Dan kun je het licht zo richten dat dit altijd van je afschijnt.
Combineer je taakverlichting altijd met de juiste achtergrondverlichting. De verlichting op de achtergrond zorgt ervoor dat het gebied rond de taaklamp gelijkmatig wordt verlicht. Zo voorkom je slagschaduw en hoeven je ogen zich niet constant aan te passen aan grote overgangen. Let op! Zorg ervoor dat het taaklicht niet meer dan 3x zo helder is dan het licht in je directe omgeving.

Ook ‘contrast’ is erg belangrijk om beter te kunnen zien. Lezen of werken achter een computerscherm gaat eenvoudiger als er veel contrast is tussen de letters en de achtergrond. Dat kunnen donkere letters zijn op een lichte achtergrond of omgekeerd (dark mode). Straluma heeft diverse lampen in het assortiment die speciaal ontworpen zijn om je werkplek op de juiste manier te verlichten.

Tip
Probeer eens, bij normaal kamerlicht, om de tekst en cijfers op een postzegel of op een munt te lezen. Pak vervolgens een felle zaklamp en kijk hoe veel details je meer kan zien! De tekst zal ook beter leesbaar zijn. Taakverlichting maakt het dan ook mogelijk om bepaalde details goed te zien.

Hoe kan ik de taakverlichting thuis verbeteren?

taakverlichting
De meeste tafellampen, vloerlampen en bureaulampen zijn uitermate geschikt om als taakverlichting te gebruiken. Dit soort armaturen kan je gemakkelijk optimaliseren door het gebruik van een lichtbron met een hogere lichtopbrengst. Maar ook hanglampen zijn geschikt om als taakverlichting te gebruiken.

taakverlichting taakverlichting taakverlichting
Hier getoond: 19771554, 19771559 en 19771482

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van de juiste taakverlichting?

taakverlichting
Zowel de functionaliteit als het uiterlijk van een lamp is natuurlijk enorm van belang. De meeste lampen in ons assortiment bieden gelukkig beiden. Houd bij de aanschaf van nieuwe taakverlichting rekening met de volgende punten:

Type Lichtbron

Lampen voorzien van LED-lichtbronnen zijn zeer efficiënt en gaan tevens lang mee. Ledverlichting geeft ook minder warmte af dan Halogeen of de ouderwetse gloeilamp.

Lichtkleur

Led lichtbronnen zijn verkrijgbaar in diverse tinten en kleuren die veelal worden omschreven als 'warm' (rood en geel) of 'koel' (blauw). De kleurweergave van het licht wordt gemeten in Kelvin (K).
taakverlichting

Lumen

Voor bepaalde taken heb je meer licht nodig dan normaal. Let daarom ook op de hoeveelheid zichtbaar licht, die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoeveel Lumen heb je dan nodig voor een werkplek? Het aantal Lumen per m2 drukken we uit in ‘Lux’. De gewenste lichtsterkte voor een goed verlichte werkplek is ongeveer 500 Lux. Ervan uitgaande dat een gemiddelde werkplek zo’n 20 m2 groot is hebben we dus 500 x 20 = 10.000 Lumen nodig. Je kan dan volstaan met 3 lampen welke ieder tussen de 3000 à 4000 Lumen leveren. Het is dus belangrijk om eerst de oppervlakte van je werkplek te berekenen om het aantal Lumen te weten te komen.

Dimbaarheid

Er zijn twee opties voor het dimmen van LED-lichtbronnen. De eerste optie is door het gebruik van een dimmer, die de helderheid van de LED-lichtbron aanpast. De tweede optie is om zowel de helderheid als de kleur van de LED-lichtbron aan te passen. Indien je de lichtopbrengst wenst te verminderen, verandert de kleur mee in een warmere toon. Deze manier van verlichting dimmen staat bekend als 'dim to warm'.
Bekijk hier ons blog over ‘dim to warm’. Dimbaar licht maakt het mogelijk om het lichtniveau naar wens te regelen voor het tijdstip van de dag.
taakverlichting

Verstelbaarheid

Kies een lamp die je eenvoudig kan verstellen. Hierdoor kan je het licht gericht laten schijnen waar je dit het meest kan gebruiken. Bijvoorbeeld, een bureaulamp met een verstelbare arm of een vloerlamp met een flexibele leesarm. Taakverlichting mag nooit in je ogen schijnen en moet daarom goed in te stellen zijn.

taakverlichting taakverlichting taakverlichting
Hier getoond: 08451774, 08451845 en 12700080

Slimme verlichting

Bepaalde soorten LED verlichting en lampen vallen onder de zogenaamde ‘slimme verlichting'. Dat betekent dat ze via internet verbinding kunnen maken met andere slimme producten in huis en geprogrammeerd kunnen worden om een bepaald schema aan te houden. Tevens zijn ze vaak draadloos te bedienen door middel van een mobiele telefoon of afstandsbediening. Ook mooi is dat je bij smart lampen niet alleen kunt dimmen maar ook vaak de lichtkleur kunt aanpassen! Bekijk onze Philips Hue collectie.

Meer weten?

Wil je verder lezen over een van de genoemde punten in dit blog of onze collectie lampen bekijken? Dat kan!
- Alles over Kelvin lees je in de Kelvin Masterclass
- Meer over Lumen lees je hier

De collectie bekijken
- Onze bureaulampen vind je hier
- Alle leeslampen

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!
Uw reactie
Uw naam (wordt getoond):    
Uw e-mailadres (wordt niet getoond):    
Uw reactie: