Verlichting trends & woontrends voor 2020
Inspiratie
Verlichting trends & woontrends voor 2020
September is een magische maand. Het is de maand waar alle trends en kleurvoorspellingen voor het interieur van volgend jaar bekend worden gemaakt. Inmiddels zijn er heel veel verfspecialisten die een kleur aanwijzen voor het nieuwe jaar. Maar naast de nieuwe kleuren zijn er meer trends die volgend jaar onze interieurs zullen bepalen. Veel van deze trends kun je spotten op de grote interieurbeurs Maison et Objet in Parijs. Ook dit jaar zijn wij weer gaan kijken. Maison et Objet heeft ons nieuwe inspiratie gegeven, we hebben heel veel zin in al het moois dat we hebben gezien. Kijk je mee?

Het nieuwe decennium

Dit jaar is helemaal speciaal. We starten namelijk een heel nieuw decennium. Wat ligt ervoor ons in het verschiet voor volgend jaar? Welke kleuren, designs en materialen kunnen we het komende jaar verwachten? Laat je hier inspireren door de trends in verlichting en interieur anno 2020! Maar voordat we in de trendy nieuwe verlichting van 2020 duiken, willen wij er wel bij vermelden dat deze trends slechts goed onderbouwde gissingen zijn. Denk dus absoluut niet dat je interieur niet meer kan in 2020. Trends dienen ter inspiratie en zeker niet tot frustratie!

Mat goud blijft | Art Deco glamour is helemaal nieuw

TRENDS 2020 | Art Deco glamour is helemaal nieuw
gespot op Maison et Objet
Ook in 2020 grijpen we terug op de stijlen van de vorige eeuw. Maar dan in een heerlijk gedurfde mix. De verfijnde jaren dertig, de elegantie van de jaren 20 en de ‘cocktail hours’-accessoires zoals shakers, bar trolleys en vloerlampen van de jaren 70 samengevoegd in een stijl die je of helemaal moet omarmen of helemaal niet.

Deze krachtige stijl is prachtig in elke ruimte. De rijke juweeltonen van vorig jaar blijven en worden aangevuld met goud. Ook het fluweel van vorig jaar voelt zich helemaal thuis in deze stijl. Goud is dit jaar weer in opkomst en voor 2020 jaar ga je het werkelijk overal zien. Goud wordt misschien wel de grootste trend in de verlichting. Een mat-gouden wandlamp, een zwarte hanglamp met gouden binnenkant, gouden sconces (wandlampen) of een spiegel met gouden rand op de muur; gouden accenten zijn trendy in 2020 maar hou het subtiel. Laat de kleuren overheersen zodat het een sereen geheel blijft.

Groot, want in 2020 is het formaat van een lamp wel van belang!

TRENDS 2020 | Groot, want in 2020 is het formaat van een lamp wel van belang
Bron: gespot op Maison et Objet
Eén grote blikvanger, twee grote lampen naast elkaar of een grote groep van 8 hanglampen aan één plafondplaat? De 2020 trend is nog meer van deze grote hanglampen! Groter is beter, meer is meer en ‘size does matter’! Helemaal in 2020. Favoriet zijn de grote hanglampen met glazen bollen en aparte lichtbronnen, voorzien van een weerspiegelende coating, smoke of amberkleurig. Deze fraaie lampen passen heel goed in de hedendaagse moderne en industriële woonstijl.

Ook de losse XXL-lichtbron is helemaal hot het komende jaar. De grote bijzondere vormgegeven lichtbronnen van Calex zijn helemaal ‘on trend’. Wij hebben ons assortiment Calex bij het zien van al die prachtige nieuwe modellen, dan ook direct uitgebreid!

>> Bekijk hier ons hele Calex assortiment

Wabi Sabi / Japandi | de schoonheid van imperfectie

TRENDS 2020 | Wabi Sabi / Japandi
Bron: gespot op Maison et Objet
Wabi Sabi / Japandi is een perspectief dat het onvolmaakte, het vergankelijke en het onvolledige viert. Deze minimalistische look vraagt het maken van keuzes. De gekozen spullen vertellen een verhaal en stralen karakter uit. Het combineren van texturen en kiezen voor eerlijke materialen staat voorop. In het Wabi Sabi interieur zie je veel organische vormen, ruwe texturen, eenvoudige styling, aarde tonen en het gevoel van nederigheid. Deze stijl past ook goed in een moderne set-ting. Belangrijkste manier om dit te doen is te kiezen voor een abstract kunstwerk en een paar mooie takken in een vaas. Zoek de imperfectie en kies voor asymmetrisch.

Trendy industrieel | stalen lampen voor 2020

TRENDS 2020 | Trendy industrieel | stalen lampen voor 2020
Bron: gespot op Maison et Objet
In het nieuwe industriële interieur wordt de betonlook vervangen door elementen van staal. Zowel onbehandeld staal als antiek zwart staal. Dit stoere materiaal leent zich bij uitstek voor verlichting. Prachtig met de zichtbare lasnaden.

Sanctuary / Laid bare

TRENDS 2020 | Sanctuary / Laid bare
Bron: Curbed.com
Bewuster leven met de natuur is het thema in 2020. Na de 50 tinten grijs van het Scandi interieur gaan we in 2020 weer opzoek naar warmte. De neutralen zijn niet meer grijs, maar havermout en linnen. Terug naar de basis. Meubels gemaakt van verouderd hout. Keramische accessoires. De kleuren komen allemaal uit de natuur. Deze stijl heeft geen zware patronen, maar is rustig, minimalistisch met een eenvoudige styling. Mooie verlichting bij deze trend is de bamboe, riet, rotan en onbehandeld hout. Lampen waar het vakmanschap zichtbaar is.

Glas

TRENDS 2020 | glas
Bron: gespot op Maison et Objet
In 2020 zien we nog meer glazen lampen. Van tafellamp tot hanglamp, van wandlamp tot plafondlamp. En terecht, want de prachtige glans en weerkaatsingen van glas zorgen ervoor dat verlichting meer dan alleen licht geeft. Het zorgt voor een magische sfeer. Glas zien we niet alleen in smoke, helder en amber, maar ook het gekleurde glas gaan we weer terugzien in 2020. Heb je de nieuwe gekleurde lampen van Calex al gezien? Bekijk ze in onze showroom of shop ze direct online.

Energieke abstractie

TRENDS 2020 | Energieke abstractie
Bron: gespot op Maison et Objet
Deze leuke vrijgevochten interieurtrend haalt zijn inspiratie uit abstracte expressionistische kunst-werken. Met gedurfde geometrie, met de hand getekende schetsen en speelse kleurblokken gaat deze look helemaal over het uiten van persoonlijkheid in onze huizen. Het doel is om emotie op te roepen en een stemming te creëren.

Gewaagde patronen en pittige kleuren geven een speelsere benadering bij het stijlen van een interieur. Net als bij de expressionistische kunstbeweging zie je bij deze trend veel vloeiende van met de hand getekende vormen - lijntekeningen spelen een belangrijke focus in deze look. Lam-pen met grafische lijnen werken dan ook fantastisch in deze trend. Denk aan de draadlampen van metaal of de grote bollen van bananenblad ‘draad’.

Stijlen die blijven

Een aantal van de trends die we vorig jaar hebben gespot zullen ook volgend jaar onverminderd populair blijven. Even een korte terugblik.

Werelds wonen

TRENDS 2020 | Werelds wonen
Bron: gespot op Maison et Objet
Deze trend is een huldiging van de patronen en dessins van over de hele wereld. Een wereldreis van lands ikats, paisleys en Indiase blokprints. De rijke aarde tonen en de verschillende texturen benadrukken de handgemaakte stijl van deze trend. Naast werelds wonen wordt deze stijl ook wel ‘global nomad’ genoemd.

Mat zwart

TRENDS 2020 | Mat zwart
Bron: gespot op Maison et Objet
Zwart is nu alweer een tijdje zeer populair in het interieur en dat blijft voorlopig zo. Sterker nog, we worden er veel gedurfder mee in het nieuwe jaar. Van zwarte keukens, zwarte wanden en ook zwarte lampen blijven onverminderd populair. We zien voor het jaar 2020 ook veel zwart gecombineerd met het trendy goud, bijvoorbeeld een gouden binnenzijde. Gouden accenten maken een overwegend zwart interieur verbluffend chic.

Stijlen die uit zijn

Naast de nieuwe en de blijvers zijn er ook trends die we in 2020 steeds minder gaan zien. De volgende trends zijn echt op hun retour …

Beton haalt het nieuwe decennium niet

De lampen in betonlook konden we haast niet aanslepen, maar dat is nu voorbij. Beton is op zijn retour. In het industriële interieur gaat steeds meer de voorkeur uit naar staal.

Chroom; de glans is eraf

Chique vide lampen van chroom of mooie strakke vloerlampen van chroom. Ook deze trend is uit. Goud neemt het over van het chroom. Spiegels, hanglampen wandlampen of vloerlampen. Goud is het nieuwe chroom.

Trouw aan je eigen smaak

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je betonlooklamp nu moet worden ingeruild of al je chroom onmiddellijk de deur uit moet. Blijf vooral trouw aan je eigen stijl. Want de grootste trend voor de nieuwe jaren 20 is het volgen van je eigen smaak.

De nieuwe kleuren

De verschillende verfmakers hebben zich weer gebogen over de kleur van het jaar. We bekijken de verschillende verfspecialisten en hun keuze.

Kleur van het jaar 2020 van Flexa; ‘Tranquil Dawn’

FLEXA KLEUR TENDS 2020 | tranquil dawn
De gedachte achter deze zachte basiskleur? Onze wereld wordt steeds hectischer en digitaler. We voelen een drang naar bezinning en hartelijkheid. De kleurexperts hebben zich daarom laten inspireren door her kleurenpalet van het ochtendlicht.

Kleur van het jaar 2020 van Behr; ‘Back To Nature’

BEHR KLEUR TENDS 2020 | back to nature
Dit Amerikaanse verfmerk heeft ook inspiratie gevonden in de natuur. Zij zeggen dat deze kleur staat voor het ontwaken van een nieuw decennium. Hoewel de kleur beter aansluit bij de Amerikaanse styling dan bij die van ons, is dit ook een prachtige kleur.

Kleur van het jaar 2020 van Histor; ‘Chinese Porcelain’

HISTOR KLEUR TENDS 2020 | Chinese Porcelain
Histor gooit het over een andere boeg. Hoewel ook zij inspiratie halen uit de natuur komen zij uit op deze blauwe kleur om ons verlangen naar echtheid en rust te verzadigen. Deze kleur is gedurfd en sereen tegelijk.

Meer lezen

Nog niet uitgelezen over de trends in het interieur? Lees hier nog even lekker verder.

>> De hele Calex collectie vind je hier
>> Verlichtingstrends en woontrends voor 2019 kun je hier nog eens nalezen
>> Alles over de kleur van 2019 en de mooiste lampen lees je hier.
>> De verlichting trends voor 2018 lees je hier

Pinterest

Bekijk de mooiste lampen bij de verlichting trends 2020 op ons Pinterest bord.

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!
Uw reactie
Uw naam (wordt getoond):    
Uw e-mailadres (wordt niet getoond):    
Uw reactie: