EU-regelgeving verlichting
Uitleg
EU-regelgeving verlichting
Duurzaamheid is van levensbelang. Wanneer wij op de juiste manier omgaan met de aarde kunnen de toekomstige generaties er ook nog plezier van hebben. In diverse bedrijfstakken is het belang van duurzaamheid goed merkbaar, energiebesparende oplossingen zijn dan ook aan de orde van de dag. Zo ook in de verlichtingsbranche. De gloeilamp was al verboden, nu komt daar ook de halogeenlamp bij. Energie slurpende lichtbronnen zijn uit de gratie, LED is de toekomst.

Wet en regelgeving | de feiten op een rij

Gloeilampen

De verkoop van gloeilampen voor consumenten werd in 2009 met de invoering van de Europese regels verboden, omdat deze slecht voor het milieu is en relatief weinig licht oplevert. Van de energie die de gloeilamp verbruikt, wordt maar 5 procent omgezet in licht, de rest gaat op aan warmte. Door een maas in de wet konden gloeilampen nog vrij lang verkocht worden maar door een algeheel importverbod is het niet meer mogelijk om gloeilampen te importeren. Door enorme voorraden bij de leveranciers zijn er vandaag de dag nog mondjesmaat wat gloeilampen te verkrijgen al wordt dit beduidend minder. Enkele soorten gloeilampen zijn al echt niet meer te verkrijgen.

Halogeen

Na de gloeilamp is, vanaf 1 september vorig jaar, ook de halogeenlamp verleden tijd. Vanaf die datum moesten lampen in de Europese Unie zo zuinig zijn, dat halogeen daar niet meer aan kon voldoen. Lichtbronnen moeten dan minimaal energielabel B hebben en het gros van de halogeen lichtbronnen heeft een D label. We hebben het dan over de halogeen lichtbronnen met een E14, E27 en GU10 fitting. De kleinere fittingen zoals de G4 en G9 lichtbronnen hebben meestal het energielabel C en vallen dus niet onder dit verbod. Winkels mogen nog wel hun voorraden verkopen, al zijn deze minder groot dan de voorraden van de gloeilamp.

Uw voordelen van het verbod op inefficiënte lichtbronnen

Het mooie is dat dit verbod eigenlijk alleen maar in het voordeel is van de consument. Met de overstap van een gemiddelde halogeenlichtbron naar een energiezuinig ledlamp kan al ongeveer EUR 115,- bespaard worden op de totale levensduur. Daarbij geldt dat de nieuwe lichtbron zich soms wel binnen een jaar kan terugverdienen. En die besparing kan alleen maar toenemen door de steeds lagere prijzen en betere prestaties.
Bovendien start deze besparing direct, wachten tot je gloeilamp stuk is of tot je halgeenlamp het niet meer doet gaat dus eigenlijk ten koste van je eigen portemonnee.

Alternatieve verlichting; de led opties

Het beste alternatief voor de halogeenlamp en de gloeilamp is op dit moment de ledlamp. Naast ledlichtbronnen zijn er ook nog steeds spaarlampen te koop, maar door de snelle ontwikkelingen van LED zijn deze minder in trek. Een beknopt overzicht van de led-alternatieven:

E27, beter bekend als de grote fitting.

EU-regelgeving verlichting
Voor deze fitting zijn enorm veel ledalternatieven verkrijgbaar. Zo is er vrijwel voor elke gloeilamp nu een geschikte ledlichtbron verkrijgbaar. Van kogellamp tot grote bol, mat, helder of flame. Ook voor de open armaturen zijn prachtige led-filament lichtbronnen (als de ouderwetse kooldraadlamp) verkrijgbaar.

>> meer E27 ledlichtbronnen

E14, de kleine fitting

EU-regelgeving verlichting
Voor de E14 fitting is er ook een veelvoud aan ledversies te verkrijgen. Er zijn inmiddels zelfs prachtige kaarslampjes leverbaar voor bijvoorbeeld een fraaie ouderwetse kroonluchter.

>> meer E14 led lichtbronnen

GU10 fittingen

EU-regelgeving verlichting
De GU10 is een gangbare fitting, de zogenaamde spotjes fitting. Inbouwspots, voor bijvoorbeeld in de keuken, zijn vaak voorzien van een GU 10 fitting. Ook hier is het aanbod inmiddels enorm groot.

>> meer GU10 ledlampen

Andere fittingen zoals G4 en G9

EU-regelgeving verlichting
Hoewel deze halogeenlampjes nog niet verboden zijn in de EU zijn er wel al verschillende led opties verkrijgbaar. Dus ook hier kunt u alvast vooruitlopen op het eventueel volledig halogeenverbod.

Meer lezen?

>> Wat staat er op het energielabel van je lamp?
>> Welke soorten fittingen zijn er?
>> Meer weten over led lampen en led lichtbronnen? Lees onze Masterclass LED

>> Meer weten over de verschillende led opties? Lees de volgende blogs
Duurzaamheid & sfeervol licht in huis
Sfeer in huis met warm licht

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!
Uw reactie
Uw naam (wordt getoond):    
Uw e-mailadres (wordt niet getoond):    
Uw reactie: