Alle licht types en hoe je ze gebruikt
Uitleg
Alle licht types en hoe je ze gebruikt
Het is niet alleen de vormgeving van een lamp die de sfeer in een ruimte bepaalt, maar juist het soort licht. De meest sfeervolle ruimtes hebben een goede balans tussen de verschillende soorten licht. We kennen drie soorten licht; direct licht, indirect licht en diffuus licht. Meer weten over deze soorten licht en hoe je ze kunt gebruiken? Lees snel verder …

Direct licht

alle licht types en hoe je ze gebruikt
Direct licht is rechtstreeks gericht op het te belichten oppervlak, zonder filter. Voordeel is dat je bij direct licht veel details kunt waarnemen. Direct licht wordt daarom vaak gebruikt voor functionele verlichting zoals de lampen boven de eettafel of het uitlichten van schilderijen, voorwerpen en andere objecten. Direct licht wordt ook vaak gebruikt als basis verlichting, denk maar eens aan inbouwspots. Je hebt meerdere spots nodig om het licht gelijkmatig over een bepaalde ruimte te verdelen.

Direct licht in het spotlicht

alle licht types en hoe je ze gebruikt alle licht types en hoe je ze gebruikt alle licht types en hoe je ze gebruikt
Hier getoond:
- 02820117 | Zwarte ronde plafondspot jesper 3-lichts
- 06131781 | Industriële vloerlamp zwart led
- 12480173 | Zwart metalen plafondspot verstelbaar

Indirect licht

alle licht types en hoe je ze gebruikt
Bron: straluma.nl & contemporist.com
Bij indirect licht schijnt de lichtbron eerst ergens anders tegen aan, zoals bijvoorbeeld een plafond of een muur. Indirect licht is dus het gevolg van reflecties. Wanden of plafond worden dan gebruikt om het licht te reflecteren. Een glad oppervlakte weerkaatst meer licht dan vlakken met structuur. Je kunt bij indirect licht niet rechtstreeks de lichtbron zien. Een vloerlamp gericht naar het plafond (uplighter) of diverse wandlampen op een rij zorgen dat een ruimte hoger lijkt en creëren diepte in het interieur. Indirect licht is dus ideaal voor sfeerverlichting en decoratieve verlichting. Indirect licht is tevens zacht en plezierig voor de ogen.

Lampen die zorgen voor indirect licht

alle licht types en hoe je ze gebruikt alle licht types en hoe je ze gebruikt alle licht types en hoe je ze gebruikt
Hier getoond:
- 08451629 | Scandinavische vloerlamp uplighter zwart
- 19360069 | Vloerlamp met indirect licht | alleen verkrijgbaar in onze showroom
- 12700124 | Wandlamp wit kubus

Diffuus licht

alle licht types en hoe je ze gebruikt
Bron: straluma.nl & pinterest.com
Diffuus licht is egaal licht welke eerst gefilterd wordt door opaalglas of een lichte kap. We spreken dan over gelijkmatig en egaal licht dat vrijwel schaduwloos is. De ruimte wordt hierdoor overal evenveel belicht. Deze vorm van licht wordt veel gebruikt in werkruimtes zoals kantoren. Maar ook in het interieur maak je gebruik van diffuus licht. Het is namelijk een zeer prettige basisverlichting. Bij diffuus licht kijk je meestal niet direct in de lichtbron. Voor een optimale sfeer dien je diffuus licht te combineren met de andere licht soorten.

Diffuus licht in de praktijk

Goede voorbeelden van lampen die diffuus licht geven zijn deze:
alle licht types en hoe je ze gebruikt alle licht types en hoe je ze gebruikt alle licht types en hoe je ze gebruikt

Hier getoond:
- 08451172 | Plafonnière retro opaal glas/staal
- 08451699 | Vierkante LED plafonnière wit
- 08451669 | Verstelbare zwarte tafellamp met kap

Een woning in balans door de juiste combinatie van licht soorten

Door te kiezen voor de juiste combinatie van diffuus, direct en indirect licht krijg je een mooie sfeervolle woning. Dat klinkt leuk, maar hoe ziet dat er in de praktijk dan uit? Wij hebben voor een aantal klanten een lichtplan gemaakt en gerealiseerd. De woningen zijn stuk voor stuk prachtig geworden en de verlichting van Straluma maakt het geheel af.

Woning in Bosschenhoofd

alle licht types en hoe je ze gebruikt
Stoer industrieel in een modern jasje, Meer zien? Kijk hier om binnen te kijken in deze woning in Bosschenhoofd.

Appartement in Rotterdam

alle licht types en hoe je ze gebruikt
Ook in dit appartement in Rotterdam is de balans tussen de verschillende soorten licht perfect gevonden. Dit geeft dit appartement een rustige uitstraling. Meer zien? Dat kan hier.

Lichtadvies

Vind je het moeilijk om de juiste balans te vinden tussen diffuus, direct en indirect licht? Misschien is een lichtadvies dan een goed idee! Maak vandaag nog een afspraak.

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!
Uw reactie
Uw naam (wordt getoond):    
Uw e-mailadres (wordt niet getoond):    
Uw reactie: