Duurzaamheid & sfeervol licht in huis
Uitleg
Duurzaamheid & sfeervol licht in huis
Hoewel duurzaamheid van alle tijden is zien we dat in 2019 duurzaamheid een ware trend wordt. Niet alleen halen we de rood-oranje aardetinten en veel groen in het interieur, maar ook gaan we kijken naar hout en kurk uit duurzaam beheerde bossen en lokale producten met een kleine CO2 voetprint. Maar duurzaamheid is meer dan alleen een bron van inspiratie, duurzaamheid is de balans tussen natuur/milieu en de commerciële mens.

Wet en regelgeving | de feiten op een rij

Ook in de wereld van de verlichting is duurzaamheid aan de orde van de dag. Gloeilampen waren al verboden, nu komt daar ook de halogeenlamp bij. Energie slurpende lichtbronnen zijn uit de gratie. LED is de toekomst.

Gloeilampen

De gloeilamp werd door de EU verboden in 2009. Vanaf 25 februari 2016 geldt ook een import verbod. Dankzij de enorme voorraden bij leveranciers zijn deze nog steeds verkrijgbaar. We gaan nu langzaam aan merken dat de voorraden bij de leveranciers minder worden. Enkele gloeilamp soorten zijn al niet meer verkrijgbaar.

Halogeen

Het Halogeen verbod in de EU stond gepland voor 1 september 2016. Vanwege het gebrek aan goede, sfeervolle alternatieven is er gekozen om dit uit te stellen tot 1 september 2018. De lamp mag in de EU niet meer worden geproduceerd en geïmporteerd. Overigens zijn niet alle halogeenlampen verboden. Het gaat hier om de halogeen lampen met het energielabel D. Dit zijn vooral lampen met E14, E27 en GU10 fittingen. Leveranciers hebben geen grote voorraden ingekocht omdat de LED alternatieven zoveel beter zijn nu dan toen in 2009 de gloeilamp werd verboden.

LED Alternatieven

Inmiddels zijn er veel alternatieven verkrijgbaar. Niet alleen is de LED lamp goedkoper geworden in die 2 jaar, maar ook heeft de technische vooruitgang van de LED lamp niet stil gestaan. LED lichtbronnen hebben dezelfde warme kleurtoon die gewend zijn van gloeilampen en zijn nu dimbaar.

Sfeervol LED

Ontwikkelingen op het gebied van LED lampen heeft niet stil gestaan. LED lichtbronnen zijn er in alle vormen en maten. Het is niet meer zo dat een LED lamp alleen maar geschikt is voor een ‘dichte’ armaturen. Er zijn ook mooie LED lampen geschikt voor open (gewerkte) lampen.

Standaard LED lampen

Duurzaamheid & sfeervol licht in huis
Helder, mat en flame ken je nog van de oude vertrouwde gloeilamp. Ook de standaard LED lamp is in deze uitvoeringen verkrijgbaar. Verschil met de gloeilamp is dat niet elke LED lamp dimbaar is. Ook kun je LED lampen nu krijgen van bolletjes tot kaarsvorm en voor de meeste fitting-types. Omdat niet iedereen de LED lamp mooi vindt worden deze meestal gebruikt in dichte armaturen.

LED filament lichtbronnen

Duurzaamheid & sfeervol licht in huis
Een LED filament lichtbron is verkrijgbaar in verschillende modellen en uitvoeringen. De LED filament lichtbron ziet er zeer sfeervol uit en is in veel gevallen te dimmen. Deze lichtbron is zeer geschikt voor open en opengewerkte lampen.

Dimmen zonder dimmer met de Scene Switch LED lamp

Duurzaamheid & sfeervol licht in huis
Dimmen zonder dimmer? Klinkt gek, maar het kan echt! Kies voor de drie-standen-lichtbron. Hier-mee kun je de lamp, door hem aan en uit te schakelen, simpel dimmen. Een prachtig effect, zonder installatie. Je kan echter alleen de drie geprogrammeerde standen (100%, 40% en 10%) gebruiken. Erg mooi is dat de kleurtemperatuur van warm wit naar flame mee schakelt. Let op: deze lichtbron-nen werken niet in combinatie met een dimmer.

Smart LED licht

Duurzaamheid & sfeervol licht in huis
Naast de ‘gewone’ LED lampen zijn er ook nog de smart lichtbronnen. Deze lichtbronnen kun je niet alleen dimmen, maar je kunt ook de kleur instellen. Hiermee kun je de sfeer in huis helemaal afstemmen op je persoonlijke voorkeuren! Deze lampen werken niet in combinatie met een dimmer.

Bij ons zijn twee series verkrijgbaar:
- iDual | met een afstandsbediening en zonder installatie te bedienen is.
- Philips Hue | deze vergt wat meer installatie, maar maakt je huis echt ‘smart’.

De kleur van licht

Duurzaamheid & sfeervol licht in huis
Een groot probleem van LED was altijd de kleur van het licht. Die was altijd koel wit. Inmiddels is dat probleem verholpen. Nu wordt een LED lamp voorzien van LED’s in verschillende kleuren. Wanneer een LED lamp dan wordt gedimd gaan de blauwe LED’s uit en de rode aan. LED lampen worden gemaakt met verschillende kleurentemperaturen. Deze kleur temperatuur bepaalt hoe sfeervol een lamp voelt. De kleur temperatuur wordt gemeten op de schaal van Kelvin.

De uitdagingen van LED

Maar hoe duurzaam en multifunctioneel LED ook is, overstappen naar LED heeft meer om het lijf dan alleen een nieuwe LED lamp in je lamp draaien! Er moet rekening worden gehouden dimmers en transformators die in de lamp of in huis zijn aangebracht. Ook is niet elke LED lamp dimbaar. Het is dus van belang dat je weet hoe je de lamp gaat gebruiken voor je een nieuwe LED lamp koopt. Dit vergt goed advies en maakt de kosten voor het overstappen hoger en de initiële terug verdientijd langer. Wanneer echter alles op de juiste manier is aangepast is LED niet alleen beter voor het milieu en de portemonnee, maar ook zeer sfeervol!

In onze showroom staan mijn collega’s u graag bij met goed advies.

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!
Uw reactie
Uw naam (wordt getoond):    
Uw e-mailadres (wordt niet getoond):    
Uw reactie: