Wat staat er op het energielabel van je lamp?
Uitleg
Wat staat er op het energielabel van je lamp?
Op de doos van een nieuwe lamp zie je vaak een energielabel geplakt. Dit energielabel kan klein of groot zijn, afhankelijk of er een lichtbron wordt meegeleverd of niet. Maar wat staat er nu precies op zo’n energielabel en wat is de betekenis hiervan?

Energielabel voor lampen

Gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen, tl-lampen en ledlampen moeten voorzien zijn van een energielabel. Het energielabel geeft o.a. aan hoe energiezuinig een lamp is vergeleken met andere lampen. Door lichtbronnen met het energielabel A, A+ en A++ in de kleur groen te gebruiken, gaat je energierekening omlaag. Het stroomverbruik voor je verlichting kan meer dan halveren als je je huidige gloeilampen en halogeenlampen vervangt door energiezuinige ledlampen.
Een lamp (armatuur) met energielabel A++ is het zuinigst (fel groen) in het verbruik. Een lamp met het energielabel G (fel rood) is het minst zuinig. Hedendaags zie je al dat er minder gloeilamp en halogeenlampen te verkrijgen zijn, deze worden geleidelijk vervangen door LED lichtbronnen. Wordt er bij een armatuur geen lichtbron meegeleverd, dan is de energieklasse afhankelijk van de lichtbron welke u gaat kiezen.

Uitleg energielabel


Nieuw energielabel op lichtbronnen

Op het nieuwste label is klasse A++ het zuinigst. Bij het oude label was de energieklasse A het zuinigst. Een ander verschil tussen het oude en nieuwe label is dat het nieuwe label van toepassing is op bijna alle soorten lampen. Dus ook op reflectorlampen, laagvolt halogeenlampen en ledlampen. Led-lichtbronnen, spaarlampen en TL-lampen hebben de zuinigste energie labels. Halogeen- en gloeilampen zijn het minst zuinig.

Er is wel een verschil tussen een oud en nieuw energielabel. Zo kan een armatuur met energieklasse -A volgens het oude label zuiniger zijn dan een armatuur uit de laatste A+-categorie. Wil je armaturen met een oud en nieuw energielabel met elkaar vergelijken op energiezuinigheid? Deel dan het aantal Lumen door het aantal Watt. Hoe hoger de uitkomst van dit getal, des te zuiniger is het armatuur.
Behalve het energielabel vind je op de verpakking van een lamp o.a. ook het vermogen uitgedrukt in Watt, de lichtopbrengst in lumen, de levensduur vertaald in branduren en het aantal keren dat de lamp in- en uitgeschakeld kan worden, schakelcycli.Energielabel op armaturen

Armaturen worden steeds vaker verkocht met bijgeleverde lichtbronnen of met ingebouwde lichtbronnen welke niet vervangbaar zijn. In dit geval staat op het label aangegeven welke energieklasse deze ingebouwde lichtbronnen hebben met de vermelding dat ze niet vervangen kunnen worden.
Het is dan ook praktisch om te weten welke energieklasse deze bijgeleverde lichtbronnen hebben en ook welke lichtbronnen je er eventueel zelf kan indraaien. Vandaar dat er ook voor armaturen een energielabel in het leven is geroepen. Wanneer je er zelf lichtbronnen voor wilt aanschaffen, geeft het label aan over welke energieklassen deze lichtbronnen kunnen beschikken. Is een bepaalde energieklasse niet mogelijk, dan staat deze doorgestreept. Is er een lichtbron meegeleverd, dan vind je onder het energielabel de energieklasse van deze betreffende lichtbron.


energielabel

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!
Uw reactie
Uw naam (wordt getoond):    
Uw e-mailadres (wordt niet getoond):    
Uw reactie: