Accentverlichting in uw huis
Inspiratie
Accentverlichting in uw huis
Wist u dat er vier verschillende verlichtingssoorten zijn? In vrijwel elk huis vindt u basisverlichting; denk bijvoorbeeld aan plafondlampen in de hal en de keuken. Daarnaast bestaat er functionele verlichting; ook wel werkverlichting genoemd. Functionele verlichting is vaak feller dan – en een aanvulling op – basisverlichting. Als laatste, maar zeker niet als minste, blijven sfeerverlichting en accentverlichting over. Sfeerverlichting is veelal zacht licht omhuld in een prachtig armatuur. Accentverlichting kan worden gevonden in de vorm van wandlampen, uplighters en spots. Nog niet zo bekend met accentverlichting? We laten je de vele mogelijkheden hier zien!

Spotlights als ultieme accentverlichting

De Tower Bridge in Londen. De Eiffeltoren in Parijs. Het Forum Romanum in Rome. Wat hebben al deze prachtige monumenten met elkaar gemeen? Juist: accentverlichting on the spot! Door de juiste verlichting lijken ze als het ware boven hun omgeving uit te stijgen. Nu hoeft u uiteraard geen Tower Bridge te hebben om hetzelfde te bereiken. Accentverlichting kan met enkele nuances een groots effect bereiken. Heeft u bloemstukken in huis die wat extra aandacht verdienen? Of misschien een schilderij waar wat extra licht op mag schijnen?

Spotlights zijn daarbij onze kleine, grote helpers. Bij veel spotlights kunt u de richting van het licht zelf bepalen. Zo kunt u de focus leggen op ruimtes waar u graag meer van ziet.

Verlichting spots zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. De spots zijn te bestellen als plafondlampen, maar in onze showroom in Barendrecht laten we ook railssystemen zien en wiresystemen. Binnen de categorie spots is er nog een onderscheid te maken tussen inbouwspots, opbouwspots en klemspots. Inbouwspots kunt u inbouwen ín het plafond. Opbouwspots zijn op het plafond te monteren en klemspots kunt u makkelijk van de ene plek naar de andere verplaatsen door ze steeds weer ergens anders aan te klemmen. Het enige nadeel aan klemspots is dat deze lampen gevoeliger zijn voor aanstoting, én er wel iets moet zijn om de lamp aan vast te klemmen. Als u gebruik maakt van spotjes en wilt berekenen hoeveel lampen u nodig heeft om een x aantal m² te verlichten, is het handig om het volgende in uw achterhoofd te houden:

"Bij een 10 graden bundel verlicht één spotje 0,5 m2.
Kiest u voor 36 graden dan kunt u al 1,5 m2 verlichten met slechts één spotje."


Verschillende nuances

Met accentverlichting kunt u verschillende nuances aanbrengen in uw interieur. Zoals eerder al gesteld kan de focus gelegd worden op kuntvoorwerpen door middel van licht. Maar ook uw persoonlijke foto's aan de muur kunnen extra in the picture worden gezet. Accentverlichting is vaak doordacht en dat maakt het tegelijkertijd smaakvol.

Zelf aan de slag?
Zelf aan de slag met accentverlichting? Dan is het vaak slim om een doordacht lichtplan te maken. U kunt hulp vragen van de expert middels een lichtadvies, maar u kunt dit ook prima zelf. Bedenk bijvoorbeeld waar alle lichtaansluitingen zitten. Denk ook alvast na over waar het licht zich op moet richten. Een universele leidraad hierbij is moeilijk, omdat ieder zijn eigen smaak heeft. Het belangrijkste is dan ook zelf creatief te denken en uzelf alvast voor te stellen hoe het eindresultaat er mogelijk uit komt te zien.

Voldoende keus in moderne wandlampen. Van links naar rechts: Jacco Marris wandlamp, LED wandlamp verstelbaar, moderne wandlamp 2-lichts & hotel wandlamp.

Uplighters ideaal voor aan de wand

Spotlights worden vaak gemonteerd aan het plafond. Ideaal voor de wand zijn uplighters. Om het effect van de eerste foto van elke rij (hierboven) te krijgen, kunt u bijvoorbeeld uplighters gebruiken. Deze lampen schijnen het licht naar boven, wat ideaal is om een warm en uitnodigend effect te creëren. U zult uplighters daarom ook vaak tegenkomen in de hal van een woning, of in de woonkamer. De verlichtingsgloed wordt op de muur en het plafond geworpen, met daarbij een bijzonder schaduweffect. Uplighters zijn echter niet alleen wandlampen; ook veel vloerlampen vallen hieronder. Helemaal bijzonder is de combinatie van een traditionele lamp met een uplighter: deze lampen schijnen zowel naar boven als naar beneden.

Meer inspiratie nodig? Bezoek onze webshop eens.

Bekijk onze afbeeldingen...

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!
Uw reactie
Uw naam (wordt getoond):    
Uw e-mailadres (wordt niet getoond):    
Uw reactie: